Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FINANCIAL TIMES: Nokia risca sa fie actionata in justitie ca urmare a inchiderii fabricii

FINANCIAL TIMES: Nokia risca sa fie actionata in justitie ca urmare a inchiderii fabricii
FINANCIAL TIMES (Marea Britanie) - Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile, se va confrunta luna viitoare cu o actiune in justitie in Germania, intr-o disputa asupra sumei de 60 de milioane de euro (93 de milioane de dolari), reprezentand subventii primite de companie pentru fabrica pe care intentioneaza acum sa o inchida.Decizia Nokia din ianuarie de a desfiinta peste 2 000 de locuri de munca prin inchiderea fabricii din Bochum, in vestul Germaniei si mutarea ei in Romania a starnit o revolta politica.


Renania de Nord - Westfalia, landul unde este situat Bochum, a stabilit saptamana aceasta ca termen limita data de 31 martie pentru ca Nokia sa ramburseze "aproape 60 de milioane de euro", a declarat ministrul economiei.Revendicarea, care cuprinde subventii de 41 de milioane de euro si dobanzi in valoare de 18 milioane de euro, este cea mai mare pretinsa vreodata unei companii de catre landul RNV si una dintre cele mai mari pretinse in istoria Germaniei.Cazul este urmarit indeaproape atat in Germania cat si in alte parti, in cautarea unor semne ca autoritatile publice ar putea fi mai atente pe viitor la acordarea subventiilor pentru investitorii straini mari. Nokia a respins revendicarea RNV si a declarat ca firma "a indeplinit toate conditiile relevante asociate subventiilor".Nokia datoreaza banii pentru ca firma nu si-a indeplinit angajamentul din contractul de subventionare, semnat in 1999, care prevedea crearea a 2 900 de "locuri de munca permanente" la Bochum, a spus ministrul economiei.Se pune asadar problema ce inseamna "locuri de munca permanente". RNV sustine ca acestea nu includ locurile de munca temporare sau externalizate, in timp ce Nokia pretinde ca si acestea pot fi luate in calcul. Nokia a declarat ca a creat 3 200 de locuri de munca de diverse tipuri si, prin urmare, si-a indeplinit angajamentele.Ministrul economiei a afirmat ca banca RNV, banca de investitii detinuta de stat care pretinde returnarea banilor, are un "caz solid", desi unii avocati independenti au declarat ca dreptul RNV de a pretinde banii inapoi ar fi expirat in urma cu mai multi ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 933 ori