Fabrica Nokia de la Cluj se inchide

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 10:21
2867 citiri
Fabrica Nokia de la Cluj se inchide

Nokia intentioneaza sa inchida capacitatile de productie din Cluj pana la sfarsitul anului 2011, intrucat fabricile Nokia de mare volum din Asia asigura beneficii mai mari in privinta proximitatii si eficientei, potrivit unui comunicat transmis joi de companie.

Aceasta este una dintre masurile prin care Nokia intentioneaza "ajustarea capacitatilor de productie si revigorarea operatiunilor de productie, pentru a servi mai bine reteaua globala de clienti, parteneri si furnizori", relateaza NewsIn.

Compania estimeaza ca intentia de a inchide fabrica din Cluj, impreuna cu ajustarile din cadrul operatiunilor de distributie si livrare, vizeaza aproximativ 2.200 de angajati. Schimbarile planificate in cadrul diviziei Location & Commerce ar putea afecta aproximativ 1.300 de angajati.

"Aceste reduceri de personal vin in completarea masurilor anuntate in aprilie si sunt programate sa se produca pana la sfarsitul anului 2012.

In conformitate cu valorile companiei, Nokia va oferi angajatilor afectati de reducerile planificate un program complex de sprijin.

Nokia ramane hotarata sa acorde sprijinul sau pentru angajati si comunitatile locale pe parcursul acestei schimbari dificile", se arata in comunicat.

La inceputul anului, Nokia anuntase schimbari concentrate cu preponderenta pe alinierea operatiunilor sale de Cercetare&Dezvoltare in segmentul Dispozitivelor Inteligente si cel al Telefoanelor Mobile.

Compania a anuntat joi urmatoarea faza de aliniere operationala care include planuri privind reduceri in segmentul productiei, in cadrul diviziei Location & Commerce si functiunilor suport.

Totodata, o alta masura vizeaza revizuirea rolului pe care il au, pe termen lung, operatiunile de productie din Salo, Finlanda, Komarom, Ungaria si Reynosa, Mexic.

"Este de asteptat ca aceste fabrici sa continue sa aiba un rol important in servirea clientilor de dispozitive smartphone din Europa si America de Nord, dar planul este ca acestea sa se concentreze pe clienti, software dedicat in mod specific pietelor si personalizarea pachetelor de vanzare", se mai spune in comunicat.

Se estimeaza ca aceste schimbari vor avea un impact asupra personalului in anul 2012, dar fara impact in 2011.

"Inchiderea fabricii de la Cluj si ajustarile aduse lantului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajati asupra fortei de munca", se spune in comunicat.

De asemenea, grupul va renunta la alti 1.300 de angajati din cadrul diviziei Location & Commerce.

Concedierile se adauga la disponibilizarile a 6.000 de angajati anuntate in aprilie, se mai arata in comunicat.

Angajatii afectati vor avea acces la un program de sprijin derulat de Nokia. Nokia a primit in 2007 cu titlu gratuit 90 din cele 159 hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar Guvernul a alocat 12 milioane lei pentru finantarea lucrarilor de infrastructura la acest parc, pentru investitia de la Jucu.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a precizat atunci ca, pentru introducerea utilitatilor pe terenul de 159 de hectare al Parcului Industrial de la Jucu sunt necesare 33 milioane euro, din care 10 milioane euro ar urma sa fie asigurate de autoritatile judetene si locale, iar restul sumei din fonduri guvernamentale.

Inchiderea fabricii se incadreaza in strategia companiei si are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza si simplifica structura grupului, se mai arata in comunicat. Compania avea la sfarsitul lunii iunie peste 138.000 de angajati la nivel global, fata de circa 130.000 la sfarsitul anului trecut.

Nokia a anuntat anterior planurile sale de a crea o divizie de Location & Commerce prin consolidarea activelor de localizare, incluzand NAVTEQ si operatiunile Nokia de servicii sociale pentru localizare.

Ca parte a consolidarii acestei divizii, Nokia a identificat potentiale sinergii si oportunitati de crestere a eficientei, prin automatizare.

Location & Commerce este responsabila pentru livrarea celui mai bun continut digital din lume in privinta cartografierii, a platformei de localizare si a experientei de localizare sociala. Nokia a planificat concentrarea eforturilor de dezvoltare pe directia Location & Commerce in Berlin, Boston si Chicago si alte centre de suport si intentioneaza inchiderea operatiunilor din Bonn, Germania si Malvern, Statele Unite.

#fabrica nokia, #fabrica nokia cluj, #fabrica nokia jucu se inchide, #fabrica nokia romania, #nokia, #nokia cluj se inchide, #nokia faliment , #stiri Nokia