EL MUNDO: Nokia isi cumpara libertatea din Germania pentru 200 milioane

Vineri, 11 Aprilie 2008, ora 12:09
1278 citiri
EL MUNDO: Nokia isi cumpara libertatea din Germania pentru 200 milioane

EL MUNDO (Spania), 11 aprilie 2008 - "Am deblocat deja situatia". Cu acest mesaj laconic adresat afiliatilor, o delegata locala a sindicatului IG Metall, Ulrike Kleinebram, confirma ca marti criza iscata acum trei luni la Bochum (Germania) din cauza delocalizarii uneia dintre fabrici in Romania s-a rezolvat.

Fata de cele 70 milioane de euro oferite initial pentru "cumpararea libertatii sale", cum scria ieri Die Welt, cel mai mare fabricant de telefoane mobile din lume a incheiat un acord cu reprezentantii muncitorilor in valoare de 200 milioane. Un plan social incluzand indemnizatii, costuri de reangajare la alte firme si ajutor in cautarea de noi investitori pentru aceasta uzina, care se va inchide definitiv la 30 iunie. "Un rezultat rezonabil", subliniaza responsabilul firmei finlandeze in Germania.

Anuntul de inchidere a fabricii in ianuarie, datorita "costurilor inalte" ce urmau sa se reduca cu 10% in Romania, i-a revoltat pe muncitori si i-a indignat pe politicieni si cetateni.

Diversi ministri au initiat o campanie de protest anuntand public ca isi vor schimba marca telefoanelor lor oficiale. Zeci de persoane i-au urmat inapoindu-si aparatele, iar marcile rivale au lansat oferte de inlocuire.

Plecarea Nokia ca fabricant din Germania se adauga inchiderii, in septembrie anul trecut, a fabricii americane Motorola si a gigantului german Siemens, care isi vanduse cu un an inainte divizia de telefonie mobila firmei taiwaneze BenQ, ce s-a declarat in faliment cateva luni mai tarziu.

Nemultumirea nationala fata de Nokia sporea iar presa a transformat-o intr-un scandal atunci cand s-a aflat ca fabrica beneficiase de milioane de euro in ajutoare federale si regionale. Landul Renania de Nord-Westfalia, de care apartine Bochum, a reclamat restituirea celor 41 de milioane alocate intre 1987 si 2006. Ministrul pentru consum, agricultura si pescuit, social-democratul  Peer Steinbrück, a taxat cu o formula lapidara inchiderea fabricii: "capitalism de caravana".

Nokia a refuzat orice plata spunand ca si-a indeplinit toate acordurile legale semnate cu guvernul renan si cu cel de la Berlin. Indignarea celor afectati si a politicienilor a atins cote inalte cand firma finlandeza si-a anuntat bilantul pe 2007. El demonstra ca Nokia castigase 6,8 milioane de euro doar in Germania, cu un volum de afaceri de 50 de milioane.