De ce s-a inchis fabrica Nokia de la Cluj

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 16:21
3373 citiri
De ce s-a inchis fabrica Nokia de la Cluj

De la conditii economice incomode la coruptie si mentalitati invechite, romanii s-au obisnuit sa auda ca este vina lor atunci cand o companie mare evita piata autohtona sau se muta in alta tara, scrie Mediafax.

Inchiderea fabricii Nokia din Cluj nu are legatura insa cu Romania, ci cu incercarea disperata a grupului finlandez de a se adapta, dupa ani de decadere, la transformarile tumultoase ale pietei telefoanelor si gadget-urilor mobile care au venit dupa reinventarea smartphone-ului de catre Apple si Google si raspandirea in ritm accelerat a internetului wireless de mare viteza.

Nokia si-a anuntat joi dimineata cei 2.200 de angajati de la Jucu, judetul Cluj, ca nu vor mai avea de lucru de anul viitor.

Fabrica a fost deschisa la inceputul lui 2008, fiind considerata o mare victorie pentru o tara care parca nu aflase inca de criza financiara care mocnea in SUA si nu stia ca boom-ul economic alimentat de credit avea sa se incheie cu o recesiune dureroasa, urmata de venituri mai mici, concedieri si un pesimism tot mai profund.

Fabrica se va inchide pana la sfarsitul anului, iar angajatii vor fi introdusi, conform politicii corporatiste a Nokia, intr-un program de sprijin si reorientare profesionala. Vor primi si bani in plus, a anuntat grupul, pentru o tranzitie mai usoara catre un eventual nou loc de munca.

Premierul Emil Boc le-a spus miercuri ministrilor ca exista un risc major de delocalizare a unor investitii multinationale din Romania, deoarece criza economica accentueaza competitia globala, si ca Guvernul trebuie sa fie pregatit ca, intr-o asemenea eventualitate, sa atraga alte investitii straine in tara.

La inceputul anului 2008, angajatii de la Cluj au inceput sa asambleze telefoane mobile ieftine, iar un an mai tarziu compania angaja inca 400 de oameni, extinzand forta de munca la 2.000 de salariati, pentru a produce si accesorii pentru telefoane.

Deschiderea fabricii de la Cluj a fost marcata de un scandal in Germania, unde inchiderea unei unitati de productie a Nokia de la Bochum a fost intampinata de angajati si de autoritatile locale cu proteste si comentarii dure. Inchiderea fabricii de la Bochum a afectat 2.300 de angajati.

Nokia a acordat atunci plati compensatorii de 200 de milioane de euro celor 2.300 de angajati, reprezentand in medie aproape 87.000 de euro pe angajat.

Uniunea Europeana a acordat in 2009 landului german Renania de Nord un ajutor de 5,5 milioane euro pentru sprijinirea reintrarii a peste 1.300 de angajati in campul muncii.

Astfel de ajutoare se acorda la cererea autoritatilor nationale.

In primul an de activitate, Nokia Romania SRL a avut o cifra de afaceri de 1,6 miliarde lei, care a urcat la 4,3 miliarde lei in 2009 si 6,7 miliarde lei (1,6 miliarde euro) anul trecut.

Nokia a inaugurat in 2007, la Cluj, si un centru de cercetare si dezvoltare cu circa 120 de angajati, care a fost inchis in acest an.

Romania nu este singura tara afectata de masurile de austeritate ale Nokia.

Angajatii de la trei fabrici din Finlanda, Ungaria si Mexic se pregatesc de vesti proaste anul viitor, grupul evaluand aceste unitati, iar alti 1.300 de salariati ai grupului vor fi disponibilizati odata cu cei 2.200 de romani de la Cluj.

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat joi pentru MEDIAFAX ca plecarea Nokia de la Cluj arata ca trebuie urgentata implementarea schemei de ajutor de stat pentru sectorul IT&C, care va convinge investitorii sa ramana sau sa dezvolte afaceri in Romania.

Autoritatile locale au aratat ca pot gestiona concedierile de la Jucu.

In ultimii doi ani, Nokia a pierdut pe rand titlul de cel mai mare producator de smartphone-uri dupa volumul vanzarilor, apoi pe cel de cel mai mare producator de telefoane mobile in general.

Dupa zece ani de dominatie, cu o cota de piata candva de peste 40% la nivel mondial, grupul finlandez a ramas in urma, nu a reusit sa tina pasul cu inovatiile din industrie si cu evolutia gusturilor si pretentiilor clientilor.

Actiunile companiei s-au prabusit in ultimii ani, de la varful de peste 27 de euro inregistrat in ultima parte a lui 2007 la 4,2 euro in sedinta de joi, cu 45% sub nivelul de la sfarsitul lui 2010.

Astazi, Nokia nu conteaza pe piata smartphone-urilor si tabletelor, singura tresarire a companiei in acest domeniu care pare ca-i este strain fiind intelegerea de la inceputul anului cu Microsoft, un alt intarziat in istoria recenta a comunicatiilor mobile.

Piata asteapta la sfarsitul acestui an, sau anul viitor, primele smartphone-uri Nokia bazate pe sistemul de operare Windows Phone 7, de care depind sperantele celor doua companii in arena telefoanelor "inteligente" si a tabletelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nokia, #activitatea fabrica cluj, #nokia fabrica inchisa , #stiri Nokia