China inlocuieste angajatii cu roboti. Urmeaza sfarsitul capitalului uman?

Luni, 01 August 2011, ora 15:56
2293 citiri
China inlocuieste angajatii cu roboti. Urmeaza sfarsitul capitalului uman?

Munca angajatilor ar putea cat de curand sa nu mai fie atat de necesara, pe masura ce companii precum Apple, Sony si chiar Nokia apeleaza la roboti pentru liniile de asamblare a gadgeturilor lor.

Foxconn a anuntat deja intentia de a folosi 1 milion de astfel de roboti in fabricile sale din China, miscare benefica pentru companie, dar care ameninta siguranta locului de munca pentru cei implicati.

Dupa o serie de sinucideri petrecute anul trecut in China din cauza conditiilor improprii de munca si o explozie la una din fabricile unde se producea iPad-ul, gigantul Foxconn a hotarat ca robotii ar trebui sa faca o mare parte din sarcinile angajatilor.

“Foxconn va inlocui cativa dintre angajatii sai cu 1 milion de roboti in urmatorii trei ani, urmarind astfel o reducere a costurilor cu forta de munca si o sporire a eficientei”, a declarat, vineri, Terry Gou, CEO Foxconn, citat de English Xihuanet.

Robotii vor fi folositi pentru activitati de rutina precum vopsire, sudura si asamblare, sarcini care in acest moment sunt atribuite angajatilor.

Foxconn, cel mai mare producator de componente pentru PC, care asambleaza dispozitive pentru Apple, Sony si Nokia, detine in acest moment 10.000 de astfel de roboti si va ajunge la 300.000 in 2012 si 1 milion de roboti in trei ani, potrivit declaratiilor directorului general.

Compania Foxconn cu sediul in Taiwan are 1,2 milioane de angajati, dintre care aproximativ un milion se afla pe teritoriul chinez.

Piata muncii din China, amenintata de forta robotizata

Site-ul specializat Ubergizmo spune ca, in contextul sinuciderilor, nemultumirilor prezentate de angajati si altor evenimente nefericite in cadrul companiei, o forta de munca robotizata complet ar putea fi o idee chiar buna.

Autorii acestor aprecieri sustin, insa, ca inlocuirea a 1 milion de oameni cu roboti ar putea produce probleme mari de somaj celor 1,2 milioane de angajati din acest moment. Mai mult, acestia considera ca lansarea unei tendinte de acest gen ar putea afecta intreaga piata a muncii de pe teritoriul chinez.

De ce China?

Mutarea in 2010 a fabricilor in provinciile Henan si Schiuan din China a contribuit la amplificarea planurilor Foxconn de a creste investitiile in zona centrala a Chinei.

Astfel, Foxconn planuieste sa investeasca in 19 proiecte in Henan, inclusiv in fabrici care sa produca lentile pentru camere foto, si LED-uri dar si in lantul e retail al companiei, Cybermart, potrivit declaratiilor oficiale.

Pozitia geografica excelenta, infrastructura extrem de bine dezvoltata, resursele umane deosebit de talentate si resursele stabile de energie au creat conditii foarte bune pentru investitorii din Taiwan, declara CEO-ul Foxconn in luna iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajati inlocuiti roboti, #china, #loc de munca, #roboti china , #stiri Nokia