Angajatii de la Nokia nu erau protejati

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 15:57
2179 citiri
Angajatii de la Nokia nu erau protejati

Masurile de protectie a salariatilor de la Nokia puteau fi prevazute in contractul colectiv de munca la nivel de unitate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 130/1996, republicata, prin acordul partilor si fara implicarea Ministerului Muncii, au precizat, vineri, reprezentantii institutiei.

"La nivelul societatii SC Nokia Romania SRL, este in vigoare un contract colectiv de munca, incheiat intre SC Nokia Romania SRL pe de o parte, si Sindicatul Liber Nokia, Sindicatul Nokia Metal, pe de alta parte, pentru perioada 2011-2014 si a fost inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj la 1 februarie.

Prin urmare, contractul colectiv de munca a fost incheiat si inregistrat cu trei luni inainte de intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii.

Prevederile noului Cod nu se aplica retroactiv", explica reprezentantii Ministerului Muncii.

Cei de la minister mai spun ca nu au existat modificari ale Codului Muncii cu privire la concedierile colective.

Astfel, au ramas nemodificate conditiile si termenele in care se pot efectua concedieri colective, obligatia angajatorului de a initia negocieri cu sindicatul pentru a conveni asupra metodelor de evitare a concedierilor colective, reducerea numarului de salariati care vor fi concediati si atenuarea consecintelor concedierii.

In plus, mai spun cei de la minister, sunt mentinute prevederile care obligau angajatorul sa notifice concedierile colective la ITM si la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), in vederea identificarii unor solutii pentru recalificare.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, toate modificarile aduse Codului Muncii sunt in concordanta cu practica europeana si reglementarile directivelor europene.

Precizarile Ministerului Muncii vin dupa ce, joi, liderul Cartel Alfa, Bodan Hossu, a facut o serie de declaratii cu privire la noul Cod al Muncii si la disponibilizarile de la Nokia.

"In acest moment, noi, sindicatele, nu putem face nimic.

Singurul protest pe care l-am putea face ar fi sa cerem tuturor cetatenilor romani, sa nu mai cumpere produse Nokia. Noua insa, in acest moment, legislatia nu ne mai permite sa facem nimic, este un mare faliment al unor politici de ocupare", au precizat sindicalistii.

#angajati, #nokia, #contract munca, #salariati , #stiri Nokia