264 milioane euro din partea Nokia pentru actiunile Symbian

Miercuri, 25 Iunie 2008, ora 10:35
1115 citiri
264 milioane euro din partea Nokia pentru actiunile Symbian

Nokia va plati 264 milioane euro pentru restul actiunilor Symbian, producatorul britanic de software pentru telefoane mobile de ultima generatie, si va permite accesul gratuit la software pentru alti producatori de telefoane, ca raspuns la aparitia unor noi rivali precum Google Inc, scrie Reuters. Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume a anuntat, marti, ca va contribui cu activele Symbian in cadrul unei organizatii non-profit, infiintata alaturi de mari producatori de telefoane, operatori de retele si producatori de chip-uri pentru comunicatii.


Software-ul Symbian este utilizat de doua treimi din telefoanele mobile de ultima generatie, telefoane cu capacitate similara unui computer, insa modelul iPhone, lansat de Apple Inc sau noile categorii de telefoane bazate pe software-ul Android, oferit de Google, ar putea ameninta pozitia de lider.


"Masura arata ca Nokia este ingrijorata de numarul mare de sisteme de operare ieftine lansate de Google Android si LiMo Foundation", a declarat un analist din cadrul Strategy Analytics, Neil Mawston. LiMo este un consortiu ce promoveaza sistemul de operare gratuit Linux pentru telefoanele mobile.


Principalul rival Symbian este sistemul de operare Windows Mobile, lansat de Microsoft, ce are o cota de piata de numai 13%, in ciuda incercarilor producatorului de software de a-si mari cota de piata.