Situatia Nokia se inrautateste: Vanzari proaste si demisii

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 08:59
1876 citiri
Situatia Nokia se inrautateste: Vanzari proaste si demisii

Compania finlandeza Nokia nu o duce prea bine, trecand printr-o perioada proasta. Rezultatele financiare pe primul trimestru au fost dezamagitoare, vicepresedintele pe vanzari si-a anuntat demisia, iar pariul cu Microsoft inca nu are rezultatele scontate.

Nokia a anuntat joi pierderi operationale de 1,4 miliarde de euro pentru primul trimestru al anului 2012, in timp ce vicepresedintele pe vanzari al companiei, Colin Giles, a anuntat ca va parasi compania in aceasta vara, dupa ce va da o mana de ajutor la acomodarea inlocuitorului sau, scrie Financial Times.

Competitia acerba de pe piata de smartphone a afectat puternic Nokia in ultimii ani, criticii acuzand compania ca a ramas in urma in ceea ce priveste calitatea telefoanelor. Vanzarile companiei au scazut cu 29% in primele trei luni ale anului fata de aceeasi perioada a 2011, pana la 7,4 miliarde de dolari, si cu 26% fata de trimestrul patru al anului precedent.

Nokia a anuntat pierderi de 1,4 miliarde de dolari in aceeasi perioada, pierdere care inseamna minus 0,25 de eurocenti per actiune.

Vanzarile Nokia se injumatatesc

Aceste rezultate proaste sunt efectul unei scaderi cu 40% a vanzarilor de telefoane. Device-urile Nokia Lumia, spre exemplu, cea mai noua colectie de telefoane a producatorului finlandez, au fost primite cu caldura pe unele piete, si cu total dezinteres pe altele.

Numai in China, vanzarile au scazut cu 70% pana la 577 milioane de euro in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, acesta fiind cele mai slabe rezultate.

"Suntem in mijlocul unei perioade de tranzitie pentru companie, intr-o industrie care se schimba continuu. In ultimul an, am facut progrese in ceea ce priveste noua noastra strategie, dar ne-am confruntat cu o competitie serioasa", a declarat Stephen Elop, CEO al Nokia.

Compania a pierdut si din cota de piata in detrimentul telefoanelor cu sistem de operare Android, mai ales in fata producatorilor chinezi care au costuri de productie mai mici decat grupul finlandez.

Nokia, o companie inflexibila

Cu toate acestea, analistii sunt mai ingrijorati de incapatanarea Nokia de a folosi doar sistemul de operare al Microsoft pentru noile telefoane, Windows Phone nefiind tocmai popular intre utilizatorii de smartphone. Problemele de software aparute recent nu au ajutat nici ele la imbunatatirea imaginii companiei.

Lansarea agresiva a Nokia Lumia pe piata americana nu a avut rezultatul scontat, cota de piata a iPhone ramanand la un nivel inalt.

Cu toate acestea, reactia pozitiva a consumatorilor americani i-a luat prin surprindere pe finlandezi, care au descoperit ca britanicii sunt mai mofturosi in ceea ce priveste noile telefoane ale Nokia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#vanzari Nokia, #realizari Nokia, #demisii Nokia , #Rezultate financiare