Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nokia mai pierde un miliard de euro in trimestrul al treilea

Nokia mai pierde un miliard de euro in trimestrul al treilea


Nokia a inregistrat pierderi de aproape un miliard de euro in trimestrul al treilea al acestui an, vanzarile smartphone-urilor Lumia coborand puternic fata de perioada aprilie-iunie.

Trimestrul al treilea din 2012 este al saselea consecutiv in care Nokia inregistreaza pierderi, conform Mediafax.

Nokia a raportat joi o pierdere neta de 969 milioane euro pentru trimestrul al treilea, fata de 68 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut, iar rezervele companiei s-au redus la 3,6 miliarde euro, de la 4,2 miliarde euro la jumatatea anului.

Volumul vanzarilor smartphone-urilor Lumia a coborat la 2,9 milioane unitati, de la patru milioane in trimestrul anterior.

Compania va lansa, in luna noiembrie, cea de-a doua generatie Lumia, cu Windows Phone 8.

Nokia lanseaza modelele Lumia. Afla preturile

Primele smartphone-uri Lumia, lansate la inceputul acestui an, au primit recenzii pozitive in presa, dar nu au reusit sa lase o amprenta semnificativa pe o piata dominata de Android si iPhone.

Veniturile companiei au scazut cu o treime de la inceputul anului 2011, cand Nokia a trecut la o noua strategie, adoptand sistemul de operare Windows Phone al Microsoft.

Conducerea companiei a concediat peste 20.000 de angajati si a inchis mai multe fabrici si centre de cercetare.

In primele noua luni ale acestui an, Nokia a inregistrat pierderi de aproximativ patru miliarde euro, fata de un minus de 412 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Compania anticipeaza ca pierderile se vor reduce in trimestrul al patrulea, proiectie care a determinat cresterea actiunilor cu 3,6% la Helsinki.

Nokia a pierdut 42% din valoarea de piata in acest an, revenind la nivelul din 1996.

Valoarea de piata a companiei a scazut cu aproape 90% in ultimii cinci ani, de la aparitia primului model iPhone, in 2007.

Veniturile companei au scazut cu 19% in trimestrul al treilea, la 7,24 miliarde euro, usor peste estimarile analistilor. Pierderile de 969 milioane euro au fost insa cu 50% mai mari decat anticipau analistii.

Vanzarile smartphone-urilor Lumia cu Windows Phone 7 au scazut deoarece clientii asteapta aparitia noilor modele, disponibile pe piata din noiembrie.

Microsoft a anuntat ca prima generatie Lumia nu va beneficia de upgrade la Windows Phone 8.

Cota de piata a companiei pe segmentul smartphone este de 2,7%, comparativ cu o pondere de 83% pentru Android si iPhone, potrivit datelor Gartner.

Per total, Nokia a vandut in trimestrul al treilea 6,3 milioane de smartphone-uri si 76,6 milioane de telefoane mobile cu functii de baza.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1052 ori