Nokia a mai pierdut un miliard de dolari in trimestrul doi, iar dusurile reci vor continua

Joi, 19 Iulie 2012, ora 14:58
1390 citiri
Nokia a mai pierdut un miliard de dolari in trimestrul doi, iar dusurile reci vor continua

Nokia a anuntat rezultatele financiare pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an, afisand o pierdere operationala totala de un miliard de dolari (826 milioane de euro).

Compania finlandeza isi avertizase initial investitorii in legatura cu rezultatele din cel de-al doilea trimestru, spunand ca acestea vor fi similare sau sub nivelul pierderii operationale din primul trimestru al acestui an, respectiv 1,3 miliarde de euro, potrivit The Verge.

Nokia, companie care a dominat la un moment dat piata telefoanelor mobile, nu se mai poate lansa acum pe piata smartphone si a pierdut in ceea ce priveste cota de piata in fata gigantilor Apple si Samsung Electronics.

Nokia a incercat sa se relanseze prin noile telefoane care folosesc software-ul Windows de la Microsoft, dar modelele Lumia nu au fost apreciate pe piata si au avut un succes scazut in randul consumatorilor, care au preferat sa aleaga iPhone-urile Apple si telefoanele care ruleaza sistemul de operare Android de la Google.

Numerarul net al companiei a crescut cu 102 milioane de euro, in urma platilor brevetelor si a primirii cecului trimestrial de la Microsoft.

Vanzarile Lumia au ajuns la patru milioane de unitati, dublu fata de cele inregistrate in primul trimestru al anului.

In schimb, vanzarile Nokia in celelalte sectoare au scazut puternic. Compania finlandeza a vandut 83,7 milioane de telefoane, in crestere comparativ cu cele 82,7 milioane de telefoane trimestrul trecut. Vanzarile de telefoane Nokia in cel de-al doilea trimestru al acestui an au scazut cu 4,8 milioane de unitati comparativ cu rezultatele inregistrate anul trecut.

Vanzarile Smart Devices, care includ dispozitivele ce ruleaza sistemele de operare Symbian, MeeGo si Windows Phone, au scazut de la 16,7 milioane de unitati in primul trimestru al anului la 10,2 milioane de unitati in cel de-al doilea trimestru.

Pretul mediu de vanzare a dispozitivelor din gama Smart Devices a crescut de la 143 de euro in T1 din 2012 la 151 de euro in T2.

Pretul smartphone-ului ASP din seria Lumia a scazut de la 220 de euro la 186 de euro si este posibil sa se mai reduca, pe masura ce compania promoveaza modelele ieftine din gama telefoanelor ce ruleaza sistemul de operare Windows Phone si diminueaza preturile modelelor sale cele mai scumpe.

Nokia se asteapta ca rezultatele financiare din cel de-al treilea trimestru al acestui an sa fie similare celor inregistrate in T1 si T2. Oficialii companiei estimeaza ca cel de-al treilea trimestru al acestui an va fi unul cu multe provocari pe segmentul Smart Devices, pe fondul schimbarilor din cadrul procesului de productie.

Nokia continua procesul de tranzitie de la sistemele de operare Symbian si MeeGo la Windows Phone. Lipsa unei strategii in ceea ce priveste upgradarea pe termen lung a dispozitivelor Lumia ar putea afecta compania in mod semnificativ.

Investitia Nokia in fabrica de la Jucu, judetul Cluj

Pe piata din Romania, Nokia a detinut o fabrica de dispozitive mobile in comuna clujeana Jucu, in incinta parcului industrial Tetarom III.

Nokia a investit 60 milioane de euro in fabrica de la Jucu, unde a inceput productia in luna februarie 2008, cu asamblarea modelului 1200 pentru pietele din Europa.

In luna septembrie 2011, Nokia a anuntat inchiderea fabricii de la Jucu, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, precizand ca unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

2.200 de angajati si-au pierdut locurile de munca. Fabrica Nokia de la Jucu a fost inchisa pe data de 30 noiembrie 2011.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Nokia rezultate financiare T2, #Nokia rezultate financiare 2012, #pierdere operationala Nokia, #vanzari Nokia 2012 , #Rezultate financiare