Agentiile de rating retrogradeaza Nokia sub nivelul junk

Luni, 23 Iulie 2012, ora 18:40
1279 citiri
Agentiile de rating retrogradeaza Nokia sub nivelul junk

Finlandezii de la Nokia au fost luati in vizor de agentiile de rating. Dupa ce saptamana trecuta agentia de rating Fitch scadea "nota" companiei cu doua trepte, acum este randul Moody's.

Moody's au anuntat luni retrogradarea cu doua trepte a ratingului Nokia, de la Ba1, sau "junk", la Ba3, cu perspectiva negativa. Retrogradarea se datoreaza agravarii pierderilor anuntate de producatorul finlandez de telefoane mobile. In acest moment, ratingul Nokia se afla cu trei trepte sub nivelul recomandat investitiilor, scrie Bloomberg.

"Procesul de tranzitie de la Nokia, la categoria telefoanelor smartphone, va provoca inrautatirea pierderilor operationale si, in consecinta, consumul de capital, in trimestrele urmatoare", a declarat Wolfgang Draack, analist al Moody's.

Vanzarile Nokia au scazut in al doilea trimestru cu 20%, la 7,5 miliarde euro, iar pierderile companiei au urcat de trei ori, pana la 1,41 miliarde euro. Ca un semn bun insa, livrarile telefoanelor Lumia 910, varful de gama al smartphone-urilor Nokia, au depasit estimarile analistilor.

Finlandezii au anuntat insa desfiintarea a peste 20.000 de locuri de munca, dar si inchiderea unor fabrici si centre de cercetare, in incercarea disperata de a opri declinul veniturilor. Compania a avertizat insa ca pierderile vor continua in acelasi ritm si in urmatorul trimestru.

Odata cu rezultatele dezastruoase ale Nokia si cu retrogradarile din partea agentiilor de rating, si actiunile companiei au scazut cu 3,2%.

Pariul Nokia facut odata cu semnarea contractului de colaborare cu Microsoft in 2011 inca nu a dat roade, iar telefoanele din gama Lumia care ruleaza Windows Phone, nu s-au vandut atat de bine pe cat au scontat cele doua companii, indiferent ca a fost vorba de versiunea low-cost 610 sau de cele high-end 810 si 910.

Fitch, prima cu retrogradarea

Si Fitch Ratings a retrogradat Nokia tot cu doua trepte, anuntul fiind facut vineri. Nokia a coborat astfel doua trepte, de la categoria "junk" - nerecomandata investitorilor, la nivelul BB-, cu perspectiva negativa.

"Daca pierderile nu vor fi inversate, sprijinul conferit ratingului de rezervele de capital ale Nokia se va eroda rapid, ceea ce ar putea duce la noi retrogradari", noteaza oficialii Fitch.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#retrogradare rating Nokia, #retrogradare nokia, #rating Nokia perspectiva negativa, #rating Nokia junk, #Nokia Moodys , #Management