Summitul UE s-a incheiat fara solutii concrete

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 18:00
1307 citiri
Summitul UE s-a incheiat fara solutii concrete
Cancelarul Germaniei Angela Merkel, Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, nu au ajuns la niciun acord in privinta Greciei/SURSA: euobserver.com

Liderii europeni spun ca fac progrese in rezolvarea crizei datoriilor suverane, dar o decizie va fi luata abia la intalnirea de miercuri.

In urma celui de-al 13-lea summit pentru rezolvarea crizei din ultimele 21 de luni, tarile europene au ajuns la un acord in privinta recapitalizarii bancilor si au ajuns la un consens in ceea ce priveste fondul de salvare a Europei, dar deciziile vor fi luate abia miercuri.

"Mai avem mult de munca si tocmai de aceea vom lua deciziile la urmatorul summit", a declarat presedintele Consiliului Europei, Herman Van Rompuy, dupa intalnirea de 12 ore, informeaza Reuters .

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost nevoit sa renunte la ideea de a folosi fonduri nelimitate de la Banca Centrala Europeana pentru a lupta impotriva crizei. "Nicio solutie nu este viabila, daca nu are suportul tuturor institutiilor europene", a spus Sarkozy, citat de Reuters.

Liderii europeni au dezbatut doua planuri prin care sa mareasca eficienta Fondului European de Stabilitate Financiara, in valoare de 440 de miliarde de euro. Una dintre solutii ar fi crearea unui fond in care sa atraga investitori din toata lumea, printre care si Fondul Monetar International, care sa cumpere obligatiuni de la Italia si alte state cu probleme financiare. Celalalt plan, care ar trebui sa functioneze in paralel, ar garanta pierderile investitorilor, informeaza Financial Times.

Pe de alta parte, zona euro ar putea cauta ajutor la tari emergente precum China sau Brazilia, care sa cumpere obligatiuni din Europa, informeaza Reuters.

In cazul Greciei, tarile din zona euro mizeaza pe un ajutor al bancilor si institutiilor din mediul privat si pe taierea datoriilor suverane ale Atenei.

Liderii europeni au cazut de acord asupra recapitalizarii bancilor europene, care au nevoie de 108 miliarde de euro, pentru a-i asigura pe investitori ca pot rezista presiunii crizei datoriilor suverane din Europa.

Italia, sub presiunea lui Merkel si Sarkozy

Franta si Germania pun presiune pe Italia, pe care o obliga sa-si mareasca cresterea economica si sa isi reduca datoriile, informeaza Financial Times. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, au avut discutii tensionate cu prim-ministrul Italiei, Silvio Berlusconi, la inceputul zilei de duminica, prin care au incercat sa il convinga sa ia mai multe masuri pentru a reface increderea investitorilor.

"Italia are o buna crestere economica, dar si un nivel inalt al datoriilor care trebuie sa se reduca in urmatorii ani", a declarat Angela Merkel, citata de Bloomberg.

"Pana miercuri, cativa dintre membrii Consiliului Europei vor trebui sa isi convinga colegii ca tara lor isi implementeaza masurile, asa cum a promis", a spus si Herman Van Rompuy.

Increderea in situatia fiscala a Italiei este fundamentala in preintampinarea raspandirii unei crize a datoriilor in zona euro, dar Franta si Germania sunt ingrijorate ca Berlusconi nu ia suficiente masuri pentru rezolvarea problemelor din peninsula.

#criza datoriilor suverane Europa, #summit lideri europeni, #summit Uniunea Europeana, #Nicolas Sarkozy Angela Merkel, #silvio berlusconi , #stiri Nikolas Sarkozy