Sarkozy: Criza poate fi depasita cu vointa si curaj

Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 16:40
1395 citiri
Sarkozy: Criza poate fi depasita cu vointa si curaj

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a lansat duminica un apel la calm si a promis ca va implementa noi reforme menite sa consolideze situatia financiara a tarii, in primul comentariu public al sefului statului dupa ce agentia S&P a retrogradat noua tari din zona euro, inclusiv Franta.

"Criza poate fi depasita, daca avem vointa colectiva si curajul sa reformam tara. Trebuie sa rezistam, trebuie sa luptam, trebuie sa ne pastram calmul", a afirmat liderul francez, care are probleme de popularitate in sondaje cu trei luni inainte de alegerile prezidentiale in cadrul carora spera sa castige un nou mandat.

Sarkozy a introdus mentinerea ratingului AAA al Frantei printre prioritatile sfarsitului de mandat si a luat anul trecut masuri de reducere a deficitului bugetar si de assezare a datoriei publice pe o directie sustenabila pe termen lung, promitand totodata ca 2012 nu va aduce noi "taieri".

Presedintele a promis ca se va adresa natiunii la sfarsitul acestei luni pentru a transmite "deciziile importante care vor trebui luate fara intarziere".

Presedintia franceza are programat miercuri un "summit social" gazduit de Sarkozy, la care ar trebui sa participe lideri sindicali si reprezentanti din partea marilor angajatori, discutiile urmand sa se concentreze pe flexibilizarea pietei de munca si oprirea cresterii somajului.

Guvernul a promis ca va reduce constributiile sociale platite de angajatori si angajati pentru a creste competitivitatea companiilor franceze, veniturile urmand sa fie recuperate prin cresterea TVA.

Sarkozy a promis de asemenea sa introduca urgent o taxa pe tranzactiile financiare, intentie care a starnit unele reactii de opozitie din Europa.

#Sarkozy criza zona euro, #Sarkozy retrogradare Franta , #Presedintele Frantei