China pune conditii pentru a salva zona euro

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 12:15
2200 citiri
China pune conditii pentru a salva zona euro

China va contribui foarte mult la planul de salvare al zonei euro, dar gradul sau de implicare depinde foarte mult de reactia liderilor europeni la principalele doua conditii impuse de statul chinez, precizeaza consilieri superiori din cadrul guvernului chinez.

Orice sprijin acordat de chinezi depinde foarte mult de contributiile din alte tari si de faptul ca Beijingul trebuie sa acorde garantii puternice cu privire la siguranta investitiei sale, precizeaza Li Daokui, membru academic in cadrul comisiei de politica monetara a Bancii Centrale Chineze, transmite Financial Times.

Pietele financiare au reactionat pozitiv si s-au relaxat dupa ce o intelegere pentru salvarea statelor din zona euro a fost stabilita, in urma summitului de miercuri.

Printre masurile convenite se numara recapitalizarea bancilor europene, reducerea cu 100 de miliarde de euro a datoriilor Greciei si majorarea Fondului european de stabilitate financiara.

Indicele S&P 500, care a crescut cu 3,4% a inregistrat cea mai buna evolutie si cel mai mare avans lunar din luna octombrie 1974. Indicele FTSE ALL World a castigat 4,1%, in timp ce euro a crescut cu mai mult de 2 procente si s-a apreciat in fata dolarului, pana la un raport de 1.42 dolari/euro.

"Este in interesul Chinei pe termen lung sa ajute Europa, pentru ca acesta este cel mai mare partener comercial. Cu toate acestea, principala preocupare a guvernului chinez este de a explica decizia de ajutorare a Europei populatiei chineze", sustine economistul.

El a mai adaugat ca Beijingul ar putea cere, de asemenea, liderilor europeni sa se abtina de la a mai critica politica valutara a Chinei, o sursa de permanenta tensiune cu partenerii comerciali. SUA sustine ca in mod intentionat China subevalueaza renminbi pentru a sprijini pe nedrept exporturile chinezesti.

Cu 3,2 miliarde de dolari in rezervele valutare, China ar putea contribui cu o suma cuprinsa intre 50 si 100 miliarde de dolari la Fondul European de Stabilitate Financiara. Analistii se asteapta, de asemenea, la infiintarea unui nou fond, in parteneriat cu FMI.

Directorul Fondului Europene pentru Stabilitate Financiara (FESA), Klaus Regling, incearca sa convinga China sa investeasca intr-un plan de salvare a tarilor din zona euro relateaza BBC News.

Dupa o reuniune cu liderii chinezi, Regling a declarat ca nu negociaza in prezent cu Beijingul ca potential investitor, ci poarta consultari pentru a decide termenii unei eventuale strangeri de fonduri.

"Nu va asteptati la un rezultat concret al discutiilor", a subliniat el.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a salutat perspectiva unei contributii chineze la pachetul de salvare pentru zona euro.

"Independenta noastra nu va fi pusa in discutie de acest lucru. De ce nu am accepta faptul ca poporul chinez a avut incredere in zona euro si ca si-a plasat o parte din surplusurile banesti in fondurile si in bancile noastre. Ati fi vrut, mai degraba, sa le puna in SUA?", se intreaba retoric Sarkozy.

#Europa China plan salvare, #salvare criza datorii , #Presedintele Frantei