Actiunile News Corp au ajuns luni la cel mai mic nivel din ultimii 2 ani

Luni, 18 Iulie 2011, ora 09:29
1000 citiri
Actiunile News Corp au ajuns luni la cel mai mic nivel din ultimii 2 ani

Actiunile News Corporation, compania detinuta de miliardarul australian Rupert Murdoch si implicata in scandalul interceptarilor, au scazut cu aproape 6%, ajungand la cel mai mic nivel din ultimii doi ani. 

News Corp detine doua dintre publicatiile aflate in centrul scandalului - The Sun si News of the World, inchisa intre timp. In cursul sedintei de tranzactionare de luni dupa-amiaza de la Sydney, actiunile au scazut cu 5,5%, ajungand la 13,91 dolari australieni, relateaza NewsIn.

De la inceputul lunii iulie, actiunile si-au pierdut aproape o cincime din valoare. Analistii avertizeaza ca evenimentele din ultimele zile au provocat daune majore companiei, in conditiile in care 19% din valoarea sa totala, adica circa 10 miliarde de dolari, a fost pierduta. Evenimentele de luni alimenteaza dezbaterea privind o eventuala schimbare la conducerea News Corp.

"Presiunea actionarilor, in special prabusirea tumultoasa de astazi (luni - n.r.) de pe pietele australiene (...), arata in mod clar ca aceasta este o furtuna in curs de formare", a avertizat Stephen Mayne, directorul Asociatiei actionarilor australieni.

Scaderea de luni intervine dupa ce Rebekah Brooks, fostul director executiv al News International, a fost arestata duminica, fiind suspectata de conspiratie in interceptarea convorbirilor, precum si de coruptie.

Ea si-a anuntat demisia vineri. Brooks este considerata figura centrala in acest scandal ce a dus la inchiderea News of the World. Ea fusese redactor-sef la publicatie in perioada 2000-2003.

De asemenea, seful Politiei Metropolitane, Sir Paul Stephenson, si-a dat demisia in urma scandalului. El a fost criticat pentru ca l-a angajat in functia de consilier pe un fost director de la News of the World, Neil Wallis, care a fost interogat de politie in cadrul dosarului interceptarilor.

Sir Paul a negat ca ar fi stiut de amploarea interceptarilor telefonice, dar a motivat ca legaturile sale cu jurnalistul ar putea dauna investigatiilor.

El a spus ca sunt invataminte de tras de pe urma acestei afaceri, dar pleaca avand integritatea intacta.

Sir Paul si sotia sa au stat intr-un centru spa de lux unde Wallis era angajat, ceea ce a starnit suspiciuni.

Jurnalistul era consultant pentru relatii publice la centrul balnear Champneys cand Sir Paul s-a recuperat in urma unei operatii suferite in aceasta clinica la inceputul anului.

Scotland Yard a stiut ca Sir Paul a stat acolo gratis pe perioada recuperarii in urma unei fracturi cauzate de o interventie chirirugicala de indepartare a unei tumori precanceroase.

Rupert Murdoch le-a cerut scuze britanicilor, in sapte ziare nationale, dupa ce doi directori au demisionat in cadrul scandalului interceptarilor care i-a lovit in plin imperiul media.

"Ne pare rau", a scris Murdoch in mesajul ce a aparut sambata si va fi reluat si duminica si luni. "News of the World s-a ocupat cu a-i trage la raspundere pe altii. A esuat cand a fost vorba despre el. Ne pare rau pentru greselile serioase care s-au produs. Ne pare rau pentru suferinta celor afectati", potrivit mesajului. Mogulul media a promis "pasi concreti" pentru rezolvarea problemelor. "Veti mai auzi de noi", promite el, in incheiere. 

#interceptari, #news corp, #rupert murdoch, #scandal , #stiri News Corp