Investitorii straini, din nou interesati de sectorul agricol al Balcanilor

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 15:30
2102 citiri
Investitorii straini, din nou interesati de sectorul agricol al Balcanilor

Investitorii straini au redevenit interesati de sectorul agricol al economiilor emergente din Balcani, atrasi de pretul redus al terenurilor si al muncii din regiune, dar si incurajati de temperarea efectelor crizei economice mondiale, potrivit unei analize Reuters, relateaza Mediafax.

Companiile straine au investit, in Serbia si alte state balcanice din afara Uniunii Europene, in industria laptelui, in procesarea carnii, in cultura plantelor si alte domenii.

Regiunea atrage, insa, si investitori noi, in conditiile in care criza economica mondiala de tempereaza.

"Am avut contact, in special, cu investitori din zona Golfului, care au nevoie de diversitate pentru a-si asigura siguranta alimentara. Mai multe grupuri puternice din Orientul Mijlociu se gandesc serios la cele 3,2 milioane de hectare de teren pe care le poate oferi Serbia", a afirmat vicepremierul sarb, Bozidar Djelic.

Unii analisti considera ca regiunea Balcanilor a devenit chiar mai atractiva, dupa trecerea crizei financiare, pentru producatori alimentari si fonduri de investitii.

Spre exemplu, compania londoneza de administrare a activelor Agrotrust a fost interesata de achizitia de terenuri in Serbia inca din 2004, dar in acea perioada nu a reusit sa atraga investitori financiari.

Compania va incerca din nou, anul viitor, sa stranga 250 de milioane de euro pentru cumpararea si administrarea de terenuri agricole in special in Serbia, Polonia si Romania. 

"Piata este inca ezitanta, iar investitorii asteapta ca altcineva sa sparga gheata", a spus Djelic.

Serbia are un potential agricol enorm, prezentand avantajul ca este foarte aproape de Uniunea Europeana, a afirmat Placide Machoud, fost bancher de investitii, care in 2008 a investit intr-o fabrica sarba de imbuteliat masline si muraturi, iar in acest an a extins o ferma de sere.

"Ideea e ca de aici sa alimentam piata europeana", a mentionat el.

Cateva state balcanice spera sa poata transforma limitarea tehnologica a fermelor intr-un avantaj, prin producerea de recolte organice.

"Bosnia are un potential mare de dezvoltare agricola, in conditiile in care rata redusa de cultivare din anii de dupa razboi face ca solul sa fie optim pentru agricultura organica. Cu toate acestea, de un asemenea potential nu se profita foarte mult", a declarat Zoran Puljic, director general al fundatiei Mozaik.

Albania, de asemenea, spera sa-si majoreze exporturile pe nise de piata precum fructe si legume organice sau ulei de masline.

Cateva fonduri de private equity investesc in industria carnii din Balcani de mai multi ani.

De exemplu, British Ashmore Special Situations Fund 3 a achizitionat participatia majoritara la compania Carnex, una dintre cele mai mari, din domeniul carnii, din Serbia.

Totodata, Salford Capital Partners detine mai multe companii alimentare balcanice, pe care vrea sa le vanda in urmatorii doi ani catre Danone, Nestle sau PepsiCo.

Cu toate acestea, investitiile din Balcani aduc si surprize neplacute, cum a fost cazul a doi investitori canadeni, care in 2005 au cumparat, cu 5,9 milioane de euro, compania sarba BD Agro, cu ocazia privatizarii acesteia.

Ulterior, ei au costatat ca au "mostenit" datorii de 5,4 milioane de euro, fata de trei milioane de euro cat sugera documentatia originala.

Investitorii de confrunta, de asemenea, cu probleme birocratice, legislatii incerte, coruptie si alte dificultati specifice tranzitiilor postcomuniste.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#investitori, #straini, #criza, #economie, #agricultura , #stiri Nestle