Trump a vorbit cu Putin, punând roțile în mișcare pentru negocierile de pace, exact în timp ce șeful Pentagonului le explica aliaților săi europeni că vor trebui să își asume cea mai mare parte a poverii pentru orice soluționare. Astfel, planul lui Trump pentru Ucraina lovește dur continentul, însemnând o factură de 3.000 de miliarde de dolari pentru aliații europeni din NATO, inclusiv România.
Experții de la Bloomberg Economics au calculat că protejarea Ucrainei și extinderea propriilor armate ar putea costa marile puteri ale continentului încă 3,1 trilioane de dolari în următorii 10 ani.
Un astfel de angajament ar scoate la iveală fracturile pe care UE le-a ignorat de ani de zile. Dar, cu un stat autoritar care își amenință granițele de est și o conștientizare tot mai mare că nu se pot baza pe Casa Albă, costul inacțiunii ar putea fi mult mai mare. Unii lideri și mulți oficiali de securitate avertizează că, dacă europenii nu reușesc să creeze un mijloc de descurajare convingător, Putin nu va face decât să-și intensifice încercările de a slăbi și, în cele din urmă, chiar de a rupe atât UE, cât și alianța NATO.
„Președinte după președinte știa că securitatea transatlantică aduce beneficii atât SUA, cât și Europei”, a declarat fostul secretar al Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace. „Se pare că Trump crede că știe mai bine. Istoria va fi judecătorul acestei decizii.”
Oficialii europeni au fost uluiți de apelul lui Trump cu Putin, o mișcare diplomatică majoră despre care aliații cheie nu au primit nicio atenționare, au spus doi oficiali. Un alt susținător european al Ucrainei a numit-o un fel de tranzacție, spunând că SUA cedează cererilor cheie ale lui Putin chiar înainte de începerea discuțiilor.
Evoluțiile dramatice au scos la iveală amploarea provocării cu care se confruntă europenii și este una pentru care, în acest moment, aceștia nu sunt în mare parte pregătiți.
Între timp, membrii UE se ceartă dacă ar trebui să limiteze achizițiile la furnizorii europeni – care nu vor fi pregătiți să livreze unele dintre armele de care au nevoie de ani de zile – decât să lucreze cu britanicii sau să cumpere de la americani.
Deși administrația americană a declarat că dorește o înțelegere de durată, europenii s-au îngrijorat că Trump ar putea ajunge la o înțelegere cu Putin înainte ca aceștia să aibă șansa de a-i influența în mod corespunzător acordul.
Reconstruirea armatei Ucrainei ar putea costa aproximativ 175 de miliarde de dolari în 10 ani, în funcție de starea forțelor sale atunci când se ajunge la o reglementare și de cât teritoriu vor trebui să-l apere. O forță de menținere a păcii cu 40.000 de oameni ar costa aproximativ 30 de miliarde de dolari în același interval de timp, deși Zelenski spune că vor fi necesare mult mai multe trupe.
Finanțarea suplimentară ar finanța stocurile de artilerie, apărarea aeriană și sistemele de rachete. Ar întări granițele de est ale UE, ar pregăti armatele UE pentru o desfășurare rapidă și ar conduce la o intensificare masivă a industriei europene de apărare. Dacă ar fi finanțat prin datorii, ar adăuga încă 2,7 trilioane de dolari la nevoile de împrumut ale celor mai mari cinci membri europeni NATO în următorul deceniu.
Bloomberg Economics estimează că Ucraina va trebui să cheltuiască aproximativ 230 de miliarde de dolari pentru reconstrucția clădirilor și infrastructurii deteriorate în timpul războiului. Cu toate acestea, în prezent există un deficit de 130 de miliarde de dolari între nevoile de reconstrucție ale Ucrainei și finanțarea care a fost promisă.
...citeste mai departe despre "Planul lui Trump pentru Ucraina lovește dur: Factură de 3.000 de miliarde pentru aliații NATO, inclusiv România" pe Ziare.com