NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 18:45
144 citiri
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
FOTO Unsplash

NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei Ingenuity pe Marte, care a depășit toate așteptările efectuând peste 70 de zboruri.

Titan prezintă condiții unice care pot favoriza zborul unei drone. Gravitația de pe acest satelit este de doar 14% din cea a Pământului, comparativ cu 16.5% pe Luna și 37.6% pe Marte. Mai mult, atmosfera sa este cu 50% mai densă decât cea terestră, oferind, teoretic, posibilitatea de „a înota” prin aer dacă cineva ar purta un costum special.

Cu toate acestea, misiunea Dragonfly va întâmpina provocări semnificative datorită condițiilor extreme de pe Titan. Temperatura medie de -182.55 °C și atmosfera compusă predominant din azot și metan impun modificări esențiale ale designului dronei. Sistemele sale, inclusiv motoarele și componentele electronice, trebuie să funcționeze eficient în condiții criogenice pentru a asigura succesul misiunii.

Dragonfly este proiectată să fie complet autonomă

Dragonfly este proiectată să fie complet autonomă, având în vedere distanța mare de la Soare și atmosfera densă care limitează utilizarea energiei solare. Acest aspect face reîncărcarea bateriilor extrem de dificilă, impunând necesitatea unor soluții pentru gestionarea energiei.

Planul misiunii include zboruri care vor acoperi o distanță totală de cel puțin 173km pe parcursul a 32 de luni terestre. Costul total al proiectului este estimat la 3,35 miliarde de dolari, aproape dublu față de bugetul inițial prevăzut în 2019.

Nicky Fox, administratorul asociat al Direcției Misiunii Științe de la NASA, a subliniat importanța științifică și entuziasmul comunității în legătură cu această misiune.

„Dragonfly este o misiune științifică spectaculoasă, cu un interes comunitar larg și suntem încântați să facem următorii pași în această misiune”, a declarat Nicky Fox

...citeste mai departe despre "NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea" pe Ziare.com

#NASA, #planeta, #drona , #Stiri Internet