Tanasescu: Romania poate accesa 3,6 mld euro de la FMI

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 23:39
1400 citiri
Tanasescu: Romania poate accesa 3,6 mld euro de la FMI

Romania poate accesa de la FMI, prin noul acord, o suma de pana la de trei ori cota de Drepturi Speciale de Tragere (DST) detinuta la Fond, ceea ce reprezinta o suma de aproximativ 3,1-3,2 miliarde DST (3,6-3,7 miliarde euro-n.r.), a declarat, vineri, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. 

Declaratia reprezentantului Romaniei la FMI confirma informatiile transmise, joi, de MEDIAFAX.

Intrebat, la postul Money Channel, daca cifra vehiculata in presa, de aproximativ 3,6 miliarde euro, reprezentand suma care ar urma sa fie atrasa de Romania de la Fondul Monetar International prin viitorul acord, este plauzibila, Tanasescu a raspuns afirmativ.

"Trebuie sa pornim de la niste reguli. Cifrele nu se stabilesc in discutii individuale si in sedinte, se respecta reguli. In ceea ce priveste Fondul Monetar International, regula de baza este ca un acord de stand-by trebuie sa reprezinte un anumit procent din cota de participare a fiecarei tari.

De aceea, in cazul Romaniei, un potential nou acord ar putea sa aiba in vedere o suma de aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI, respectiv aproximativ 3,1-3,2 miliarde DST", a declarat Mihai Tanasescu.

Romania are o cota de 1,03 miliarde DST la FMI.

Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au avut, joi, o intalnire in care au stabilit parametrii noului acord de finantare cu FMI si Comisia Europeana. 

#tanasescu, #fmi, #imprumut, #mugur isarescu , #stiri Mugur Isarescu