Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul, cel mai mare client al bancilor

Statul, cel mai mare client al bancilor

Ministerul de Finante a luat de la banci cat dublul imprumutului de la Comisia Europeana. Finantele au imprumutat de la banci, in ultimele 17 luni, 37,9 miliarde de lei (9,11 miliarde de euro), aproape dublul sumei imprumutate de la Comisia Europeana (CE).

Urmarind soldul scadent al titlurilor de stat emise in perioada ianuarie 2008-mai 2009, Ministerul Finantelor Publice (MFP) trebuie sa ramburseze, in acest an, cel putin 37,9 miliarde de lei, echivalentul a 9,11 miliarde de euro.

La aceasta suma se adauga dobanda de peste 14% in 2008 si o medie de 12% in 2009.


DOBANDA externa vs. DOBANDA interna


Dobanda medie la care s-a imprumutat statul roman la CE este de 3% - 4%, potrivit Ministerului de Finante.


Cum imprumutul este acordat in transe, dobanda poate varia in functie de conditiile financiare internationale, dar nu va depasi 4%, este convingerea Finantelor.


Pe de alta parte, dobanzile de pe piata interna sunt mult mai ridicate, insa comparativ cu titlurile de stat emise in luna decembrie 2008, randamentul celor emise incepand cu luna februarie s-a redus, in medie, cu 2,75%.


In opinia guvernatorului Mugur Isarescu, dobanzile ridicate din piata inseamna fie lipsa de lichiditate, fie comportament "vicios".


Lipsa de lichiditate este si motivul pe care s-a bazat, cel putin teoretic, demersul autoritatilor de a contracta imprumutul extern de 20 de miliarde de euro.


Bancile prefera sa imprumute statul


In prima parte a anului 2009, din comportamentul bancilor s-a constatat preferinta lor pentru titlurile de stat, in special pentru cele pe termen scurt.


Optiunea este justificata de riscul zero asociat acestor instrumente de datorie, dar si de faptul ca ofera bancilor o lichiditate imediata, folosind asa-numita capacitate intraday. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 995 ori