Sindicalistii ameninta ca vor protesta daca Guvernul nu mareste cu 12% salariile sanitarilor

Miercuri, 16 Ianuarie 2008, ora 12:18
770 citiri
Sindicalistii ameninta ca vor protesta daca Guvernul nu mareste cu 12% salariile sanitarilor

Angajatii din sistemul sanitar ameninta ca vor declansa greva generala saptamana viitoare daca, in urma discutiilor de miercuri din Guvern, despre majorarile salariale pentru bugetari, sanitarii nu vor primi o majorare de 12% si alte drepturi specifice, a declarat liderul sindical, Marius Petcu.

Guvernul va lua in discutie, in sedinta de miercuri, un memorandum privind politicile salariale din sectorul bugetar pentru 2008, dupa o analiza efectuata de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), a declarat, pentru NewsIn, ministrul muncii, Paul Pacuraru.

Ministrul a spus ca au existat mai multe discutii cu ministrii implicati, in care s-a tinut cont si de cererile sindicalistilor din sectorul bugetar, dar nu a vrut sa dea cifre, inainte ca acestea sa fie anuntate oficial de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Liderii sindicali chestionati de NewsIn au declarat ca daca majorarile salariale pe segmentele pe care le reprezinta nu se vor apropia de cerintele lor, salariatii bugetari vor incepe anul cu ample miscari de protest.

Astfel, presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu, a amenintat ca daca bugetarii din sectorul sanitar nu vor obtine majorari salariale de 30%, vor declansa greva generala cel mai probabil in 24 ianuarie. "Reusisem se ajungem la un acord cu ministrul Nicolaescu, care ne-a promis o majorare de 12%, fata de 30%, cat am cerut noi, dar si acodarea unor drepturi specifice. Ministrul insa refuza sa semneze documentul, ceea ce mentine starea conflictuala si ne reintoarce la situatia de dinainte de negocieri", a spus Petcu.

Liderul sanitarilor a mai adaugat ca daca anuntul Guvernului referitor la majorarile salariale ale cadrelor medicale nu va fi cel asteptat, sindicatele vor trece saptamana viitoare direct la greva generala, pentru ca au deja stranse peste 80.000 de semnaturi, iar celelalte etape ale conflictului au fost parcurse la sfarsitul anului trecut.

Sindicalistii din administratie au anuntat, de asemenea, declansarea conflictului de interese, principalele cerinte ale functionarilor publici fiind majorarea salariilor proportional cu rata inflatiei pe 2008, ceea ce ar duce la o crestere in termeni reali de 20%, precum si adoptarea proiectului de lege privind salarizarea in administratia publica, pentru a se evita discrepantele intre salarii, care ajung in unele cazuri sa fie de 50 la unul.

Presedintele executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Romel Neagu, a declarat, pentru NewsIn, ca sindicalistii au trimis, la sfarsitul anului trecut, mai multe adrese Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse (MMFES) si Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) prin care cereau solutionarea mai multor probleme semnalate de personalul din adminsitratia publica, adrese la care nu au primit niciun raspuns. in consecinta, FNSA a anuntat, la inceputul acestei saptamani, declansarea conflictului de interese, asteptand sa fie invitati de MMFES la mediere.

Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a promis, la randul sau, majorari salariale angajatilor din invatamant, dupa o discutie pe care a avut-o, marti, cu reprezentantii sindicatalor, dar nu a inaintat nicio cifra. Adomnitei a spus ca, saptamana viitoare, cerintele profesorilor vor fi discutate si cu ministrii muncii si finantelor, pentru a identifica sursele pentru majorarile salariale. Dupa intalnire, nici sindicalistii nu au vrut sa dea detalii asupra procentului cerut, spunand ca asteapta informatii de la Ministerul Finantelor si cel al Muncii, in acest sens. Reprezentantii profesorilor au spus doar ca "va fi un numar cu doua cifre semnificative". inaintea discutiei de marti, cu ministrul educatiei, sindicalistii doreau o majorare a salariilor cu 50%, mai ales pentru cadrele didactice debutante.

Pe de alta parte, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a atras in mod repetat atentia ca ritmul de crestere a salariilor a depasit nivelul de 20%, cu mult peste ritmul de crestere a productivitatii muncii, de doar 10-11%, ceea ce pune presiune pe inflatie.

"Economia romaneasca va penaliza cresterile salariale nesustenabile prin mecanisme de corectie precum cursul de schimb al monedei nationale si inflatia", spunea, la sfarsitul lunii noiembrie, Mugur Isarescu.

Potrivit lui Isarescu, daca factorul politic nu va intelege ca trebuie sa mentina echilibrul intre solicitarile sociale si ce poate oferi economia, "atunci piata isi va regla mecanismele si ia inapoi respectivele cresteri", a spus Isarescu.

In 2007, salariile in sistemul sanitar au fost majorate cu 22%, cele ale functionarilor publici, cu 18%, iar in invatamant veniturile lunare au crescut cu aproape 25%.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.