Reglementarile bancare nu sunt suficiente pentru a preveni vulnerabilitatea sistemului bancar

Joi, 18 Iulie 2013, ora 11:30
1779 citiri
Reglementarile bancare nu sunt suficiente pentru a preveni vulnerabilitatea sistemului bancar

Reglementarile bancare, desi au o orientare macroprudentiala din ce in ce mai pregnanta, nu trebuie sa fie considerate suficiente pentru prevenirea acumularii vulnerabilitatilor sistemice, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"A veni si a spune acum ca nu o sa mai avem riscuri in viitor, asa cum mai aud si in dezbateri, 'cum de nu s-a ghicit criza sau amplitudinea ei?', inseamna a fi nerealist. Nu putem sa transformam pe nimeni, nicio institutie si nicio persoana sa zicem asa, intr-un fel de Dumnezeu, sa faca previziuni clare. Nu asa a lucrat si nu asa cred eu ca va lucra umanitatea, cel putin cat pot eu sa vad.

Noi incercam sa gestionam riscuri, nu sa ghicim viitorul, sa ne transformam in altceva. Reglementarile bancare, desi au o orientare macroprudentiala din ce in ce mai pregnanta, nu trebuie sa le consideram ca suficiente pentru prevenirea acumularii vulnerabilitatilor sistemice, sunt o componenta", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, celelalte componente ale mixului de politici macroeconomice trebuie sa evite generarea unor variatii ample ale cererii de credite, mai ales atunci cand acestea sunt decuplate de la fluxul economisirii interne.

"De asemenea, trebuie evitate masuri care pot conduce la schimbari bruste in situatia financiara a debitorilor si in disciplina creditarii. Aceasta deoarece sensibilitatea ridicata a fluxului de credite la impulsuri ale venitului mediu induce oscilatii puternice ale cererii de credite, iar evolutia impulsului creditului contribuie la amplificarea ciclitatii economice", a explicat guvernatorul BNR.

Acesta a mai afirmat ca promovarea unor politici economice anticiclice in domeniul fiscal, al veniturilor, previne alimentarea cererii de credite peste capacitatea de rambursare pe termen mediu si evita crearea unor presiuni nefavorabile asupra capacitatii de rambursare atunci cand economia, in mod inevitabil, se ajusteaza.

"Cat de vinovate au fost bancile ca au dat credite in perioada 2006 - 2007 - 2008, cand veniturile s-au dublat? E vorba de veniturile in perioada de boom, dar nu in sectoare sustenabile, ci in sectoare precum constructiile, care au disparut. Nu s-a mai construit. Nu o sa construiesti tot timpul mall-uri in Romania. Nu numai in sectorul privat s-au dublat salariile, ci si in sectorul public.

Am avut in cativa ani o dublare ca pondere, deci in termeni reali in PIB, de la vreo 4 - 5% la 10% din PIB a fondului de salarii din sectorul bugetar. Dublare, a fost si crestere de salariati. Atunci, banca care se uita la salariul lui X-ulescu si zice: 'Da, ne mentinem prudenti, ii luam numai o treime din salariu'. Trebuia sa ghiceasca si faptul ca acele cresteri salariale nu sunt realiste, cu toate ca s-au aplicat prin lege si prin legi aprobate de Parlamentul Romaniei", a precizat Isarescu.

#reglementari bancare Isarescu, #sistem bancar romania, #banci Romania van Groningen , #stiri Mugur Isarescu