Problema actuala este exact supraindatorarea statelor inainte de declansarea crizei (Isarescu)

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 14:13
1653 citiri
Problema actuala este exact supraindatorarea statelor inainte de declansarea crizei (Isarescu)

Supaindatorarea statelor inainte de inceputul crizei reprezinta cea mai mare problema, intrucat s-a limitat spatiul de interventie, pe care chiar Keynes l-a propus, conditionat de o politica prudenta in perioadele de avant economic, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Keynes nu spunea niciodata oricand si oricum, guvernele trebuia sa-si pastreze in perioadele bune o rezerva pentru a putea interveni cand sunt probleme.(...)

Problema actuala este exact supraindatorarea statelor inainte de declansarea crizei, ceea ce a pus guvernele actuale in situatia de a nu se mai putea indatora suplimentar, deci nu mai pot aplica solutia lui Keynes. Dar solutia lui Keynes spunea clar: conservati-va capacitatea de interventie in perioadele bune", a spus Isarescu, la Romania Financial Forum.

Astfel, guvernatorul BNR vede inca viabila solutia propusa de Keynes, dar numai in conditiile in care statul are camp de manevra, nu s-a supraindatorat si poate sa-si finanteze cheltuielile.

In acest context, Isarescu a adus in discutie rezistenta Germaniei fata de o solutie facila in cazul Greciei, aratand ca cea mai mare economie din Europa a avut grija sa acumuleze spatiu de manevra si s-a restructurat in perioada anterioara crizei.

"Germania si-a conservat capacitatea de interventie. Este tara unde nivelul de trai si salariul real nu au mai crescut din 1997-1998. Bineinteles ca nu cedezi usor o asemenea pozitie, cine ar ceda-o, apare si partea cealalta cu solidaritatea europeana", a afirmat seful bancii centrale.

Economistul britanic John Maynard Keynes (1883-1946) este cunoscut in mod special pentru sustinerea politicilor guvernamentale interventioniste, prin masuri fiscale si monetare in scopul temperarii efectelor adverse ale recesiunilor, crizelor economice si boom-urilor economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#isarescu, #criza, #criza economica, #criza globala, #datorie stat , #stiri Mugur Isarescu