"Probabil ca Romania va ajunge si la majorari de impozite"

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 16:11
1352 citiri
"Probabil ca Romania va ajunge si la majorari de impozite"

Majorarea taxelor este probabila in urmatorii ani, dar trebuie precedata de extinderea bazei de impozitare si eliminarea exceptiilor de taxare, altfel nu va aduce venituri suplimentare, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, transmite Mediafax.

"Probabil ca Romania va ajunge si la majorari de impozite, dar pana atunci trebuie precedate de extinderea bazei de impozitare si eliminarea exceptiilor.

Daca nu se fac aceste lucruri, majorarea impozitelor e o solutie temporara si, pana la urma, ajungi tot sa tai cheltuielile", a declarat miercuri Isarescu la Forumul Financiar 2010 organizat de Forum Invest.

El a reafirmat ca, in acest moment, solutia optima este reducerea cheltuielilor prin taierea pensiilor si salariilor.

"Probabilitatea sa tai cheltuielile si sa majorezi impozitele dupa este mica, dar, in situatia inversa, sa majorezi acum impozitele si dupa aceea sa fii nevoit sa tai cheltuielile are o probabilitate mult mai mare", mai spus guvernatorul BNR. 

Autoritatile s-au angajat in negocierile cu FMI sa reduca cheltuielile publice, pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8%, astfel incat salariile din sectorul bugetar ar urma sa scada cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru aproximativ 13 miliarde euro, si a obtinut un pachet total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, de circa 20 de miliarde de euro.

#isarescu, #impozite, #romania , #stiri Mugur Isarescu