Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Previziunile lui Mugur Isarescu, nu prea ''roz''

Previziunile lui Mugur Isarescu, nu prea ''roz''
Guvernatorul Bancii Nationale a sustinut, astazi, o conferinta de presa, in cadrul careia a prognozat ca rata inflatiei la sfarsitul acestui an ar putea depasi cu putin nivelul de 8,5%, reprezentand limita superioara a intervalului de variatie propus pentru acest an."Rata inflatiei se va situa in noiembrie la 1,1 - 1,2%, exclusiv din ajustarea preturilor administrate, iar in decembrie ar putea sa apara o presiune suplimentara din partea cererii, ceea ce va duce la o depasire a nivelului de 8,5%, nesemnificativa insa", a explicat Isarecu.El a mai spus ca nivelul de 8,3% anticipat pana de curand este aproape compromis. In acelasi timp, oficialul bancii centrale estimeaza ca inflatia anuala medie se va situa la 9,1% - 9,2%, nivel care confirma consolidarea inflatiei cu o singura cifra. Anul trecut, inflatia medie s-a ridicat la 11,9%.
In plus, tot el a anuntatm de aceasta data la un seminar organiyat de BNR in colaborare cu CEROPE, ca dezvoltarea economica in 2005 ar putea sa coboare sub 5%, avand in vedere evolutia din primele trei trimestre. "Evolutia slaba din trimestrul al treilea a fost cauzata de situatia din agricultura, afectata de inundatii. Daca datele nu au suferit unele distorsiuni datorita unor intarzieri din raportare, asa cum sustin unii analisti, atunci este posibil sa vedem o crestere economica sub 5%", a explicat Isarescu. Ritmul de crestere economica s-a incetinit in primele noua luni ale acestui an la 3,6%, comparativ cu 4,9% dupa primul semestru.
Aceasta cifra pune in pericol atingerea obiectivului de crestere economica pentru acest an, care a fost deja revizuit in sens negativ de autoritati, de la 6% pana la 5,5%.

Bloombiz.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 812 ori