Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Preturile administrate imping inflatia anuala la 8,1%

Preturile administrate imping inflatia anuala la 8,1%
Scumpirea serviciilor si produselor alimentare a dus la o crestere a preturilor de consum in luna octombrie cu 0,9%, ceea ce face ca rata anualizata a inflatiei sa se scada de la 8,5%, in septembrie, la 8,1%, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
Pretul serviciilor a crescut cu 2,2%, principalele responsabile fiind domeniul telefoniei, cu o majorare de 2,9%, apa, canal si salubritate, cu 1,8% chiria, cu 1,7% si transport urban - 0,5%. La alimente, scumpirea fructelor proaspete cu 8,5%, a legumelor si conservelor de legume cu 5,3% si a oualor cu 5,5% a contribuit decisiv la avansul preturilor de consum din domeniu cu 1,2% fata de luna septembrie.

Rata medie lunara a inflatiei a fost anul acesta de 0,7%, cu 0,1% mai mica decat cea pe 2004. Cea mai mare rata medie lunara a fost inregistrata la servicii, unde ea s-a situat la 1,1%, in crestere cu 0,3 procente fata de media lunara din 2004. In schimb, la alimente ea a fost de numai 0,3%, mai mica cu 0,2% decat cea de anul trecut. Comparativ cu finele anului trecut, avansul mediu al preturilor a fost de 6,8%.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat pentru acest an o tinta a inflatiei de 7,5%, revizuita de la nivelul initial de 7%, dar si un interval de variatie de plus/minus un punct procentual. Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a estimat recent ca rata inflatiei va ajunge la 8-8,3%, ca urmare a majorarii preturilor administrate din noiembrie si decembrie.


Florin RusuAverea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 617 ori