Modelul de crestere economica nu e predeterminat - Mugur Isarescu

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 12:54
1467 citiri
Modelul de crestere economica nu e predeterminat - Mugur Isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca discutiile despre modelul de crestere economica pot duce la concluzii gresite, inclusiv la aceea ca modelul este predeterminat, cand in realitate acesta rezulta din deciziile investitorilor privati si politicile macroeconomice, anunta Mediafax.

"Cred ca trebuie sa avem mare grija cand vorbim despre modelul de crestere economica, nu cumva sa se inteleaga ca el poate sa fie predeterminat. El rezulta dintr-o multitudine de decizii pe care le ia investitorul privat si dintr-o alta multitudine de decizii de politica macroeconomica prin care statul influenteaza indirect si pe termen lung modelul de crestere economica.

Maniera in care de multe ori se discuta la noi despre modelul de crestere economica poate sa duca la concluzii gresite, inclusiv la cea ca cineva apasa pe un buton si, gata, vom avea crestere economica bazata pe export sau investitii", a spus Isarescu la un seminar pe teme economice.

El a mentionat ca dupa declansarea crizei s-a discutat foarte mult despre schimbarea modelului de crestere economica in Romania, pornind de la faptul ca o buna parte din supraincalzirea economiei in 2007-2008 s-a datorat consumului excesiv.

"Aici in mod evident ma refer la consumul social, cheltuielile bugetare dedicate consumului, fie ca s-au reflectat in cresterea dincolo de suportabilitatea financiara a salariilor bugetarilor si in general a facturii de salarizare in sectorului bugetar, fie ca s-au referit la cheltuielile sociale propriu-zise, adica la pensii, ajutoare sociale si asa mai departe. Toate datele arata ca majorarile erau nesustenabile", a continuat guvernatorul BNR.

El a aratat ca multe persoane au spus ca modelul de crestere economica trebuie schimbat, astfel incat sa se bazeze pe export sau investitii, dar au uitat ca cele doua modele nu pot fi predeterminate.

"Intr-o economie deschisa, de piata, capacitatea de a interveni direct asupra modelului de crestere economica este aproape imposibila. Statul are capacitatea sa intervina prin intrumente indirecte, iar modelul de crestere economica este un rezultat, nu un element predeterminat cu care se porneste la drum", a mai spus Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#crestere economica, #model crestere economica, #mugur isarescu , #stiri Mugur Isarescu