MFP a luat numai 103 milioane lei prin titluri la 7 ani

Joi, 22 Iulie 2010, ora 16:39
882 citiri
MFP a luat numai 103 milioane lei prin titluri la 7 ani

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de tip benchmark cu scadenta in 2017 de 103 milioane lei (24,1 milioane euro), pentru care a acceptat sa plateasca un randament mediu de 7,10% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza NewsIn.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 400 milioane lei, de aproape patru ori mai mare decat suma atrasa, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 7,10% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de peste 603,3 milioane lei (141,4 milioane euro).

La licitatia similara, cu scadenta la 7 ani, din 20 mai, Ministerul de Finante a atras 700,93 milioane lei, pentru care plateste un randament mediu anual de 7%.

In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) atragea atentia in ultimele zile ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

Pe piata interbancara, ratele dobanzilor pe termen scurt au ramas la un nivel foarte scazut, sub cel al dobanzii cheie, de 6,25%, respectiv in apropierea ratei dobanzii oferite de banca centrala la facilitatea de depozit, de 2,25% pe an.

In schimb, ratele de dobanda pentru depozitele scadente la 12 luni inregistreaza dobanzi de 6,70-7,50% pe an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atragea atentia miercuri ca MFP ar putea avea dificultati de finantare in absenta unor masuri de ajustare a bugetului, referindu-se la reducerea cheltuielilor.

El a subliniat necesitatea reformarii sistemului de pensii, mentionand ca este nevoie de implementarea unor importante constrangeri bugetare care sa ajute economia sa-si revina.

El a mai sugerat ca alte majorari de taxe nu vor face decat sa afecteze si mai mult cresterea economica si nu vor corecta deficitele structurale.

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#mfp, #obligatiuni, #randament licitatie valoare , #stiri Mugur Isarescu