Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Leul se va aprecia pe termen lung

Leul se va aprecia pe termen lung
Moneda nationala se va aprecia in termeni reali pe termen lung, au declarat, luni, reprezentantii Bancii Nationale, la seminarul Economia romaneasca: foaia de parcurs de la leu la euro. Potrivit acestora, in pofida aprecierii monedei nationale, exista o cerere din ce in ce mai mare din partea romanilor pentru monedele straine, in special pentru cele exotice.

'Vedem un potential de apreciere in termeni reali a leului pe termen lung', a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa. Acesta a dat exemplul Poloniei, Ungariei si Cehiei unde, in anii care au urmat aderarii la UE, oscilatiile valutare au fost foarte mari, chiar de peste 10 la suta.

Potrivit acestuia, in pofida aprecierii monedei nationale, entuziasmul romanilor pentru monedele straine, in special pentru cele exotice, este din ce in ce mai mare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a reafirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, existenta riscurilor pe termen lung privind creditele in valuta si a criticat entuziasmul exagerat legat de acestea.

Aprecierea leului i-a dezavantajat pe cei care sperau ca prin contractarea unui credit in valuta vor plati dobanzi mai mici, a spus Isarescu. Acesta a aratat ca BNR a dat semnale asupra riscurilor pe care le comporta creditele in devize.

'Am atentionat inca din 2005 sa nu se mizeze pe creditul in valuta. Am spus sa nu ne entuziasmam ca va interveni o scadere a cursului si noi vom plati dobanzi mai mici, caci cursul poate sa se modifice si invers', a subliniat guvernatorul.

Oficialul BNR a reafirmat ca Banca Centrala nu mai intervine in piata valutara pentru a detemina evolutia cursului de schimb, ceea ce a facut ca evolutiile acestuia sa fie putin previzibile.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 650 ori