LES ECHOS: Romania - un deficit public de 2,7% nu este "confortabil" pentru Banca Nationala

Luni, 07 Ianuarie 2008, ora 11:50
979 citiri
LES ECHOS: Romania - un deficit public de 2,7% nu este "confortabil" pentru Banca Nationala

LES ECHOS online (Franta) - Deficitul public de 2,7% al PIB prevazut pentru 2008 in Romania nu este "confortabil" pentru Banca Nationala, a declarat guvernatorul acesteia, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat cotidianului Romania libera.

"Ne-ar placea ca acest lucru sa se intample si in 2008, chiar daca este un an electoral", a adaugat el, subliniind ca deficitul prevazut pentru 2008, de 2,7%, "este incurajator fata de cifrele vehiculate" inainte.
"Dar pentru noi, cei de la banca centrala, chiar un astfel de deficit nu este confortabil, tinand cont de climatul intern si international", a precizat el.

Dl Isarescu, care facuse deja apel la guvern sa limiteze cheltuielile publice, a avertizat in privinta "riscurilor" provenite din majorarile salariale superioare cresterii productivitatii.

"Suntem preocupati de sporirea veniturilor si a consumului mult dincolo de posibilitatile economiei, in timp ce supapa exterioara, adica afluenta fondurilor din exterior, incepe sa se inchida", a avertizat guvernatorul.

El a previzionat totusi continuarea cresterii economice timp de inca sapte ani, antrenata intre altele de revenirea unei parti din cei doua milioane de romani care lucreaza actualmente in strainatate.

Aceasta crestere ar trebui insa sa fie sustinuta de mai multe investitii publice in infrastructura transportului, "in caz contrar economia riscand sa se sufoce".

Romania ar urma sa incheie 2007 cu o crestere a PIB de 6,1% si conteaza pe o crestere de 6,5% in 2008.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.