Isarescu: Vrem dobanzi mai mici in Romania? Venim cu inflatia in jos, reducem deficitele

Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:45
1452 citiri
Isarescu: Vrem dobanzi mai mici in Romania? Venim cu inflatia in jos, reducem deficitele
Foto: CC0 Creative Commons

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat marti ca este sceptic cu privire la gasirea unei solutii prin care s-ar putea ajunge la dobanzi mai mici in cadrul comisiei comune dintre BNR si Ministerul Finantelor Publice.

"Se fac aceste calcule, dar pe baza de nas, daca imi dati voie, pe baza acestui nas si acestei experiente nu cred ca se va iesi mai bine. Dumneavoastra veti altceva si atunci hai sa spunem ce vreti. Vreti sa fim cu dobanzi mai mici in Romania, da? Si noi vrem sa fim si pentru asta trebuie sa facem trei lucruri: venim cu inflatia in jos, sa o aducem la nivelul unu, da, dar nu o aducem noi apasand pe un buton, reducem deficitele. Puteti sa reduceti deficitul de la 2,5% la 1%, ca sunteti cu bugetul in fata, da? Si reducem si deficitul extern. Pai pe asta extern chiar ca nu puteti sa-l faceti....sunt exporturi, importuri, sunt zeci de mii de agenti economici care lucreaza. Pai putem? Noi avem o misiune grea. Am spus-o ieri. Suntem economisti si trebuie sa spunem ce se poate si ce nu se poate. Stim ca suntem cateodata neplacuti. Venim cu vesti proaste. Dar asta este. Nu se poate aduce dobanda si ROBOR-ul in jos daca nu aducem cel putin acesti trei indicatori in jos", a spus Isarescu la audierile din comisiile economica si de buget-finante ale Senatului.

La randul sau, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a mentionat ca au loc mai multe discutii despre modul de calcul al ROBOR.

"In prezent, Comitetul National de Stabilitate Macroprudentiala unde sunt reprezentate Guvernul prin MFP, ASF-ul si BNR-ul cu cate trei persoane analizeaza prin experti tehnici cum ar arata un ROBOR calculat pe baza de tranzactii, nu de cotatii, si numai aferent uneia sau alteia dintre zile, ci pe o intreaga perioada, sa punem de trei luni. E o varianta sau se pot alege si altele in raport cu semnificatia indicatorului, nu in mod oportunist, asa, unde e mai mic indicatorul, dar care sa reflecte mai transparent, mai obiectiv si mai eficient situatia din piata si care indicator cu o anumita medie, bazata, repet pe tranzactii efective, sa fie baza de calcul a ratelor pentru perioada urmatoare in cazul persoanelor fizice", a declarat Florin Georgescu.

#Isarescu inflatie, #Isarescu dobanzi mici , #stiri Mugur Isarescu