Isarescu: vom aduce OUG 50 in litera legii europene

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 13:27
1387 citiri
Isarescu: vom aduce OUG 50 in litera legii europene

BNR va avea o interventie publica in dezbaterea ordonantei privind creditele populatiei, pentru a aduce actul normativ "in spiritul si litera" directivei europene, a declarat, joi, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, precizand ca Romania nu are nevoie de lucruri excesive, precizeaza Mediafax.

"Vom avea o interventie publica dupa ce ne lamurim care este punctul de vedere al altor agentii, al parlamentului, in aceasta dezbatere care a iesit prea mult dintr-un cadru normal si pentru a aduce ordonanta in spiritul si litera directivei europene. Nu avem nevoie de lucruri excesive", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Totodata, el a spus ca unele dintre prevederile OUG 50/2010 nu erau incluse in directiva europeana pe care o transpune si "nu au ce cauta acolo".

"Daca ni se cerea la timpul potrivit punctul de vedere, cred ca multe dintre lucrurile care erau in exces erau evitate", a spus guvernatorul bancii centrale.

El a precizat ca BNR a comunicat despre anumite excese ale bancilor si chiar a penalizat unele institutii de credit, dar cu discretie.

"Directiva europeana este asezata, inteligenta, si nu incearca sa dea la o parte un exces cu alt exces. Nu avem de ce sa iesim dintr-un cadru european. Din pacate o fost o intrecere «hai sa penalizam bancile» si dupa mine s-a sarit dintr-un exces in alt exces", a continuat Isarescu.

Guvernatorul BNR considera ca sistemul bancar romanesc a constituit si constituie un pilon de stabilitate, pentru care nu s-au alocat bani publici.

"Daca avem un lucru care functioneaza si merge relativ bine in Romania sa il zdruncinam...nu cred ca acesta este obiectivul", a explicat Isarescu.

El a spus ca directiva europeana vorbeste despre transparenta si educarea clientilor, dar si despre reducerea costurilor intermedierii financiare.

Totusi, guvernatorul BNR a aratat ca reducerea costurilor nu inseamna intrarea pe pierdere a bancilor, intrucat nici acestea nu lucreaza cu banii proprii, ci tot ai populatiei.

#50, #directiva, #europeana, #isarescu, #oug , #stiri Mugur Isarescu