Isarescu: trebuie imbunatatita legislatia in domeniul agriculturii

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 13:04
1429 citiri
Isarescu: trebuie imbunatatita legislatia in domeniul agriculturii

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca trebuie imbunatatita legislatia in domeniul agriculturii, deoarece partenerii interni sau externi, dar si bancile, vor avea mari retineri sa finanteze proprietatile mici, precum si infrastructura din transporturi, de care depinde turismul, relateaza NewsIn.

"Cred ca infrastructura, si nu numai infrastructura rutiera, ci si infrastructura navala, cum este portul Constanta, ofera oportunitati importante de investitii.

Cred ca prezinta interes pentru tarile din zona Golfului. O poarta de intrare in Europa extrem de eficienta.

Dunarea este o cale de navigatie care te duce pana in centrul Europei. Canalul Dunare-Marea Neagra poate sa fie folosit in acest sens.

Turismul depinde, de asemenea, de infrastructura. Imbunatatirea infrastructurii din transporturi. Si aici lucrurile se pot vedea intr-o mainera pozitiva", a spus Isarescu, la Forumul Consiliul de Cooperare al Golfului - Romania - Bucuresti: Oportunitati de Afaceri in Europa Centrala si de Sud-Est.

Potrivit acestuia, trebuie imbunatatita legislatia in domeniul agriculturii.

"Un alt doilea domeniu este agricultura. Cand spun agricultura, ma refer nu numai la toate aceste prognoze privind deteriorarea situatiei alimentare pe plan mondial, dar si la potetialul inca nefolosit in Romania.

As indrazni sa spun ceva cu riscul sa imi bag nasul unde nu imi fierbe oala dar, din cand in cand, un guvernator de banca centrala trebuie sa spuna.

Cred ca trebuie imbunatatita legislatia in domeniul agriculturii pentru ca si partenerii interni sau externi, dar si bancile, vor avea mari retineri sa finanteze proprietati mici sau foarte mici", a precizat Isarescu.

Guvernatorul BCR a mai mentionat, totodata, ca este necesara o legislatie care sa incurajeze comasarea de terenuri si formarea de proprietati eficiente.

"Legislatia care descurajeaza comasarea si formarea unor ferme eficiente...nu as spune ca trebuie sa fie peste 100 de hectare, stiti bine ca in viticultura si pomicultura apare multiplul de 10, deci un hectar de pomi fructiferi este cam 10 hectare de teren arabil, de cultura mare.

Deci nu as spune cifra de 100 de hectare pe care am citit-o in presa, ci as spune ferme eficiente. Legislatia care sa incurajeze comasarea de terenuri si formarea de proprietati eficiente cred ca este necesara", mai adaugat Isarescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mugur isarescu, #legislatia indomeniul agriculturii, # infrastructura din transporturi, # turism , #stiri Mugur Isarescu