Isarescu: sustenabilitatea dezinflatiei, mai importanta decat atingerea tintelor de inflatie

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 14:07
1433 citiri
Isarescu: sustenabilitatea dezinflatiei, mai importanta decat atingerea tintelor de inflatie

Stabilirea tintelor de inflatie trebuie privita si cu o perspectiva pe termen mediu, pentru a putea pastra echilibrele care sa asigure sustenabilitatea tendintei dezinflationiste, a declarat marti guvernatorul BNR Mugur Isarescu, informeaza NewsIn.

"In perspectiva intrarii in zona euro, trebuie sa asiguram si mentinerea echilibrelor in economie. Din acest punct de vedere, tintirea inflatiei trebuie sa se faca si pe termen mediu, astfel incat sa putem pastra echilibrele care sa dea sustenabilitatea tendintei", a afirmat Isarescu.

Totodata, el a subliniat ca sustenabilitatea dezinflatiei este mai importanta decat atingerea tintelor de inflatie de catre banca centrala.

Isarescu a amintit de rolul coordonarii intre banca centrala si guvern in atingerea tintei de inflatie, in conditiile in care elemente precum accizele sau cadrul fiscal pot influenta evolutia inflatiei.

"De cand stabilesti tinta de inflatie, este bine sa ai de partea ta si guvernul si politica fiscala", a punctat guvernatorul BNR.

Isarescu a exemplificat ca o eventuala majorare a TVA nu poate fi controlata de catre banca centrala ca impact in rata inflatiei.

"Nu toate preturile tin de cererea de consum. Unele sunt inflexibile sau reactioneaza cu o anumita intarziere. Pe de alta parte, avem accizele si elemente precum TVA", a spus guvernatorul.

"BNR ar trebui sa aiba grija ca nu cumva o majorare a acestora sa genereze anticipatii deteriorate. Cu asa ceva nu se poate bate banca centrala, ci eventual cu al doilea val care ar reiesi din astfel de modificari", a adaugat el.

La finalul anului trecut, rata anuala a inflatiei a depasit usor tinta BNR, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), ajungand la 4,74%.

 

România nu mai este prima la inflație în Europa, doar la ritmul scumpirilor
România nu mai este prima la inflație în Europa, doar la ritmul scumpirilor
România a fost depășită la inflația din luna iunie de o altă țară din Uniunea Europeană, dar țara noastră a rămas campioană la scumpirile din ultimul an. Scumpirile carburanților nu...
Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
După criza provocată de pandemia de coronavirus în urmă cu patru ani, statele lumii s-au confruntat cu o inflație mare și constantă, care nu a mai fost văzută, în multe locuri, de la...
#dezinflatie, #inflatie, #isarescu, #tinta , #stiri Mugur Isarescu

Curs valutar

1 EUR = 4.9692 RON

0.0011

1 USD = 4.5468 RON

0.0064
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO