Isarescu si bancherii au discutat despre expunerile bancilor straine

Marti, 20 Iulie 2010, ora 14:31
1055 citiri
Isarescu si bancherii au discutat despre expunerile bancilor straine

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si sefii mai multor banci au discutat luni seara despre nivelul optim al expunerilor marilor grupuri straine in Romania si evolutiile macroeconomice recente, au declarat pentru Mediafax surse participante la intalnire.

"A fost din nou o intalnire consultativa. S-au discutat mai multe subiecte, atat impreuna cu toti bancherii, cat si in cadrul unor conversatii individuale", au spus sursele.

Acestea au precizat ca la intalnire, organizata la invitatia guvernatorului BNR, au participat si banci mai mici, dar nu au fost prezente toate institutiile de credit cu activitati pe piata locala.

Sursele au afirmat ca s-a discutat despre intalnirea care va avea loc joi la Bruxelles intre principalele noua banci straine din Romania, FMI, BNR si CE, precum si despre testele de stres realizate la nivel european asupra a 91 de institutii de credit.

"S-a vorbit daca ar fi bine sau nu ca expunerile pe Romania sa fie reduse, iar unele banci au aratat ca vor sa continue sa se dezvolte. Nu s-a luat nicio decizie, au fost doar consultari. Au mai existat consultari despre evolutiile macroeconomice recente", au declarat sursele.

Isarescu l-a invitat la intalnirea cu bancile si pe ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Sursele au precizat ca nu este pentru prima data cand ministrul Finantelor participa la o astfel de intalnire informala, aratand ca un alt subiect atins a fost expunerea bancilor in raport cu statul.

Ministerul Finantelor a anuntat luni ca vrea sa imprumute 400 milioane de euro de pe piata interna printr-o emisiune de titluri de stat, dupa ce in ultima perioada nu a mai reusit sa atraga finantari in lei la nivelul propus.

La inceputul lunii iulie, surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca principalele noua banci straine din Romania se vor intalni pe 22 iulie, la Bruxelles, cu reprezentanti ai FMI, BNR si CE pentru a patra evaluare a acordului incheiat in martie 2009 la Viena si, cel mai probabil, vor cere din nou reducerea expunerilor de pe piata locala.

"De obicei, bancile au cerut la intalnirea de evaluare a intelegerii de la Viena o diminuare a expunerilor, dar pana acum nici FMI si nici BNR nu au fost de acord. Cred ca acest scenariu se va repeta", au explicat atunci sursele citate.

Isarescu a afirmat saptamana trecuta ca acordul de la Viena, semnat de principalele noua banci cu capital strain din Romania, ar putea fi usor revizuit, iar bancile sa-si reduca expunerea pe piata locala, dar a subliniat ca aceasta operatiune nu ar trebui inteleasa negativ.

"Trebuie sa vedem si ce este cu aceasta rezerva pe termen lung si, in masura in care ea a fost creata in relatia mama banci-fiica, atunci este posibil ca si acordul de la Viena, in care sub umbrela FMI si CE ne-am inteles cu cele noua banci sa-si pastreze expunerea pe Romania, sa fie usor revizuit si atunci ar trebui sa avem o discutie si o explicatie ca acest lucru sa nu fie inteles negativ: au plecat bancile cu banii. Nu, s-a redus expunerea fata de Romania, deci s-a redus si datoria pe termen scurt", a spus guvernatorul BNR.

Dupa incheierea acordului de finantare internationala cu Romania, FMI si Comisia Europeana au obtinut acordul scris al primelor noua banci straine in functie de activele detinute in Romania ca isi vor mentine expunerile la nivelul inregistrat in martie 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#isarescu, #bancheri, #expuneri, #banci , #stiri Mugur Isarescu