Isarescu: Sa cream o "capacitate administrativa" pentru absortia fondurilor UE

Vineri, 06 Martie 2009, ora 16:58
1560 citiri
Isarescu: Sa cream o "capacitate administrativa" pentru absortia fondurilor UE

Romania are nevoie sa creeze "o capacitate administrativa" care sa o ajute sa depasesca birocratia din absorbtia fondurilor structurale, ce ar putea sustine tara in contracararea efectelor crizei internationale, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. 

"Chiar daca nu ne onoreaza, volumul mare de fonduri structurale neaccesate de la Uniunea Europeana (UE) ne poate ajuta la depasirea efectelor crizei. Cele 30 de miliarde de euro nu sunt putine si pot ajuta la demararea unor mari investitii", a spus Isarescu.

Cu toate acestea, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a amintit ca "acesti bani nu sunt parasutati" si sustine ca etapele birocratice care trebuie parcurse sunt laborioase, insa trebuie respectate.

"Daca nu s-ar respecta aceste trepte, coruptia ar putea exploda si banii ar putea sa se piarda in neant. Trebuie, insa, sa cream o capacitate administrativa care sa ajute la absorbtia acestor fonduri structurale", a mai spus Isarescu.

El a mai mentionat ca factori care ar putea ajuta Romania in depasirea efectelor crizei internationale ponderea destul de scazuta a exporturilor in produsul intern brut (PIB), de 25-30%, precum si gradul scazut de intermediere financiara si balanta energetica a tarii.

"Un alt atu al nostru este gradul scazut de intermediere financiara, care face din sistemul bancar romanesc unul care sa nu aiba produse toxice, asa cum se intampla in alte tari. Apoi, mai este vorba si despre balanta energetica a Romaniei, tara noastra importand destul de putin titei si gaze, fapt demonstrat in timpul recentei crize a gazelor", a spus Isarescu.

Cu toate acestea, el a subliniat ca ponderea redusa a exporturilor in PIB nu este un lucru bun in sine, Romania trebuind sa tinteasca cresterea acestui procent, dar care, in conditiile crizei, face ca efectele sa fie mai mici.

 

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#absorbtie, #administrativa, #capacitate, #fonduri, #isarescu, #structurale , #stiri Mugur Isarescu