Isarescu: Romania are resurse financiare interne

Joi, 29 Iunie 2006, ora 05:52
964 citiri

Romania a ajuns, dupa mai multi ani, in situatia in care finantarea cheltuielilor bugetare suplimentare sa se faca din resurse interne, si nu din surse externe atrase.Aceasta este declaratia facuta miercuri de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la Palatul Victoria, in finalul intalnirii avute cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, pe tema majorarii deficitului bugetar la 2,5 la suta.

Directionarea celei mai mari parti a cheltuielilor bugetare suplimentare spre investitii si posibilitatea finantarii acestor cheltuieli din resurse interne sunt cei doi factori care permit asumarea unui deficit bugetar mai mare.

Faptul ca cea mai mare parte a cheltuielilor bugetare suplimentare vor fi directionate spre investitii diminueaza riscul unei presiuni inflationiste suplimentare si atenueaza riscul unui deficit extern mai mare decat cel stabilit, a adaugat guvernatorul BNR.

El a amintit ca BNR a adoptat deja masuri destinate sa sustina eforturi de directionare a fondurilor spre investitii si nu spre consum, una dintre ele fiind majorarea rezervelor minime obligatorii ale bancilor.

Bloombiz