Isarescu: privatizarea Romgaz, greu de asumat politic din cauza scumpirilor la benzina

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:28
1525 citiri
Isarescu: privatizarea Romgaz, greu de asumat politic din cauza scumpirilor la benzina

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus joi trezorierilor din bancile comerciale ca privatizarea Romgaz va fi greu de asumat de catre partidele politice in contextul dezbaterii publice privind majorarea preturilor la benzina dupa privatizarea Petrom, au declarat agentiei MEDIAFAX surse bancare. 

Potrivit surselor citate, Isarescu a afirmat ca nu vede cum sa existe dorinta politica pentru privatizarea Romgaz, daca dezbaterea publica din aceste zile se concentreaza pe pretul la carburanti si scumpirile succesive ale benzinei dupa privatizarea companiilor petroliere.

Surse oficiale au declarat luni pentru MEDIAFAX ca FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar.

Seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta, la Viena, ca urmatorul acord cu Romania va cuprinde tinte clare privind arieratele companiilor de stat, intrucat rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice.

In prezent, exista o serie de proiecte de hotarari de guvern potrivit carora statul este dispus sa scoata pe bursa pachete de actiuni de 15% din Romgaz, Transgaz si Transelectrica, ultimele doua fiind deja in ringul bursier.

Pe de alta parte, ANAF a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator. 

#mugur isarescu, #privatizarea romgaz, #privatizare, #scumpire benzina, #carburanti, #pret carburanti, #fmi , #stiri Mugur Isarescu