Isarescu: Presiunile pentru cresterea salariilor se vor mentine

Joi, 22 Noiembrie 2007, ora 16:07
1136 citiri
Isarescu: Presiunile pentru cresterea salariilor se vor mentine

Presiunile pentru cresterea salariilor se vor mentine ridicate "pentru o perioada", ca urmare a migratiei fortei de munca, iar acest lucru va face greu de atins un nivel optim de politici economice care sa ajute la temperarea inflatiei, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Mix-ul optim presupune coroborarea unor politici de venituri si fiscale ferme cu o politica monetara restrictiva, dar nu extrem de restrictiva, pentru a nu genera din nou o apreciere nesustenabila a monedei nationale", insa "tinand seama de migratia fortei de munca, apreciem ca acest mix optim este greu de atins", a declarat Isarescu agentiei de presa Market News Internetional, inaintea intalnirii guvernatorilor bancilor centrale, care are loc la Cape Town, Africa de Sud, sub auspiciile Bancii Reglementelor Internationale.

Isarescu considera ca inflatia anuala se va mentine peste 5% in decembrie, adica peste culoarul de 3-5% tintit de banca centrala, dar este probabil sa nu depaseasca 6%, ceea ce va situa inflatia din Romania "in zona de mijloc a plajei de valori ale ratelor inflatiei consemnate la nivelul noilor state membre UE", potrivit versiunii in limba romana a interviului, publicata de Banca Nationala a Romaniei.

Guvernatorul BNR mentine, astfel, prognoza publicata de banca la inceputul acestei luni, de 5,7% inflatie anuala la finalul lui 2007, dupa ce indicele preturilor de consum, indicator care masoara inflatia, a "sarit" la 6,84% in octombrie, de la 6,03% in septembrie si 4,96% in august.

Totusi, desi spune ca "situatia se afla sub control si ne asteptam ca aceasta crestere (a indicelui preturilor de consum n.r.) sa se incheie pana in primavara anului 2008, iar curba evolutiei IPC sa reintre in intervalul anuntat", guvernatorul Isarescu tine sa precizeze ca "mentinerea inflatiei la ujn nivel scazut este conditionata de o serie de factori".

Unul din cei mai importanti factori este ritmul de crestere a salariilor, care a depasit in mod constant 20% de la inceputul acestui an si despre care guvernatorul BNR a atras in mod repetat atentia ca este mult mai mare decat ritmul de crestere a productivitatii muncii, de doar 10-11%, acest lucru punand presiune pe preturile de consum.

"Este imposibil sa coexiste pe termen indelungat o rata a inflatiei cu o singura cifra, cu o situatie in care cresterile salariale inregistreaza niveluri situate pe palierul de doua cifre", a spus Isarescu.

In declaratii mai vechi, guvernatorul atrasese atentia ca suntem singura tara europeana cu doua indexari salariale in fiecare an si cu inflatie cu o singura cifra.

Isarescu a asigurat ca "politica monetara este cu certitudine orientata catre inversarea traiectoriei ascendente a inflatiei", in conditiile in care boardul BNR a decis, in sedinta din 31 octombrie, majorarea dobanzii cheie cu 0,5%, pana la 7,50%, dupa ce o coborase de la 8,75% la 7% in prima jumatate a acestui an, pe fondul temperarii inflatiei anuale la niveluri minime record dupa Revolutie, sub 4%.

Totusi, politica monetara trebuie, in aceasta perioada, sa suplineasca lipsa de "motivatie" a politicii fiscale, a spus guvernatorul, si sa contracareze "inertia legata de evolutiile social-politice, pregatind opinia publica in vederea modificarilor structurale necesare".

Cresterea economica din Romania va incetini cu 1-2%, dar va ramane sustinuta

Ritmul de crestere economica se va tempera cu 1-2% in perioada urmatoare, insa acest lucru nu va insemna o incetinire semnificativa, a mai spus Isarescu. Dimpotriva, a adaugat el, acest lucru va contribui la evitarea supraincalzirii economiei romanesti.

Isarescu a mentionat, insa, ca nu se asteapta la incetinirea semnificativa a ritmului cresterii economice in Romania, avand in vedere prezenta tuturor elementelor necesare, inclusiv a investitiilor in toate sectoarele economice.

Temperarea cresterii economice a inceput sa se vada in 2007, in conditiile in care produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 5,8% in prima jumatate a anului si ar putea avansa, potrivit estimarilor, cu cel mult 6% in intregul an, mai putin decat cele 7,7 procente din 2006. Cresterea economica s-a temperat ca efect al secetei severe din acest an, care a scazut productia din sectorul agricol. Aceasta scadere a fost compensata doar partial de boom-ul sectorului constructiilor, a carui contributie la formarea PIB ar putea sa o depaseasca in 2007 pe cea agriculturii.

Desi Romania este ferita de impactul direct al crizei de pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (sub-prime) din Statele Unite, efectele indirecte sunt puternice si constau in dificultatea mai mare de a asigura finantarea deficitului ridicat de cont curent si in scaderea increderii investirtorilor cu privire la conditiile fundamentale ale economiei romanesti.

"Ma astept ca impactul indirect sa fie relativ puternic si, din acest motiv, este necesar ca BNR sa adopte o atitudine prudenta si ca mix-ul de politici economice in Romania sa fie mai bine gandit", a mai spus Isarescu.

La inceputul acestei luni, guvernatorul BNR explicase ca accentuarea turbulentelor pe piata internationala duce la scumpirea creditului si poate afecta ratingurile Romaniei, ceea ce ar trebui sa determine o "regindire a mixului de politici economice", deoarece acesta nu mai este optim.

Tot la inceputul lunii noiembrie, Isarescu declarase ca "economia romaneasca a dat maximum in ultimii ani, suntem in al noualea an de crestere economica, si am putera avea inca noua ani, dar cu politici intelepte".

Isarescu: BNR are "libertate totala" de a interveni in piata valutara

Vorbind despre piata valutara, Isarescu a spus ca Banca Nationala a Romaniei prefera sa intervina cat mai rar in in acest sector, fara a-si anunta sau comenta in vreun fel miscarile, dar ca isi mentine libertatea totala de interventie.

In piata au existat suspiciuni ca BNR a intervenit in piata pentru a "slabi" leul, mai ales dupa ce rezervele valutare ale Romaniei au urcat in august cu 10,07%, pana la 24,7 miliarde de euro, evolutie explicata de BNR prin cresterea puternica a preturilor obligatiunilor guvernamentale detinute de banca pe pietele internationale.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, negase insa ca interventiile bancii centrale din piata valutara au alt scop decat majorarea rezervelor valutare. "Principalul obiectiv este rezerva, pentru ca nu intamplator unele banci centrale, inclusiv banca centrala americana, se numesc banci de rezerva. Rezerva este scopul principal al unei banci cand intervine pe piata valutara", declarase Vasilescu, pe 15 septembrie. "Obiectivul numarul unu al bancii centrale, daca se hotaraste sa cumpere euro, este sa majoreze rezerva", adaugase el.

Isarescu a mai spus, in interviul pentru MNI, ca BNR ar putea "intr-o zi" sa opteze pentru explicarea interventiilor sale pe piata valutara, dupa modelul adoptat recent de banca centrale din Noua Zeelanda.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.