Isarescu: populatia acceptabila la creditele de consum s-a cam imprumutat

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 16:12
1294 citiri
Isarescu: populatia acceptabila la creditele de consum s-a cam imprumutat

Bancile nu trebuie sa isi faca iluzii ca vor relua creditarea populatiei la ritmuri similare cu cele din perioada 2006 - 2008, a avertizat guverntorul BNR, Mugur Isarescu, care spera ca institutiile vor finanta intr-o mai mare masura companiile si proiectele de accesare a fondurilor europene, precizeaza Mediafax.

"Pentru populatie, fac o declaratie personala, nu cred ca exista camp viabil de crestere a volumului creditarii pentru ca populatia care este acceptabila la creditele de consum s-a cam imprumutat, si, in consecinta, (…) bancile sa nu isi faca iluzii ca vor gasi debusee importante, sau in orice caz comparabile cu ceea ce a fost in perioada 2006 - 2008, la nivelul creditului de consum, precum si a celui ipotecar.

Probabil ca volumul de creditare va ramane sau va creste usor de tot, dar nu vad aici sperante prea mari", a declarat Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

El crede ca segmentul creditarii isi revine incet, dar revigorarea depinde de comportamentul bancilor.

"Bancile au lichiditati. Acum principalele semne de intrebare pe care le ridica se refera la sustenabilitatea evolutiilor din Romania si nu dezvalui nici un secret, m-am vazut des cu ei, sunt si ei asa ...le tremura capul, derutati, nu stiu ce sa vada, ce sa creada.

Trebuie sa le dam dreptate. Repet, nu lucreaza cu banii lor, isi asuma riscuri enorme. Cand dai un credit trebuie sa fii asigurat ca il iei si inapoi si dupa ce ai avut experiente nefericite in ultimii doi ani devii mai prudent", a spus Isarescu.

El spera ca revenirea creditarii se va realiza intr-o masura mai mare pe segmentul companiilor si al cofinantarilor de proiecte europene.

Totodata, Isarescu a explicat ca ajustarea de pe plan extern se transmite in ajustare bugetara si, ulterior, in mentinerea puterii de cumparare chiar si dupa reluarea cresterii economice.

"Va dura 1-2 ani pana cand (reluarea cresterii economice - n.r.) se va simti in buzunarele oamenilor si pana cand se va schimba din nou comportamentul de consum. Deci populatia este relativ prudenta", a concluzionat guvernatorul bancii centrale.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#banci, #credit, #creditare, #crestere, #economie, #isarescu, #populatie, #reluare , #stiri Mugur Isarescu