Isarescu nu exclude restrictii prudentiale suplimentare privind creditele in valuta

Luni, 05 Iulie 2010, ora 15:29
1418 citiri
Isarescu nu exclude restrictii prudentiale suplimentare privind creditele in valuta

BNR ar putea introduce in perioada urmatoare noi restrictii privind creditarea in valuta, cum ar fi raportul dintre valoarea finantarii si a garantiei sau gradul de provizionare aferent imprumuturilor in devize straine, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"Da-i romanului mintea de apoi. Daca a trebuit sa trecem printr-o experienta mai putin placuta ca sa intelegem ce inseamna risc valutar, cel putin sa promovam aceasta idee. La nivelul normelor prudentiale, nu exclud introducerea unor limite mai prudente in ceea ce priveste valoarea creditului in raport cu valoarea garantiei in domeniul creditului in valuta. De asemenea, constituirea unor provizioane mai mari este posibil sa fie o solutie", a spus Isarescu, la finalul unui seminar privind creditarea in valuta organizat de Banca Nationala a Romaniei.

El a lasat sa se inteleaga ca BNR nu are pregatite deja astfel de masuri, care ar trebui "cantarite cu mare atentie".

"Din datele noastre se contureaza decizii si la nivel european, la nivelul BCE, dar nu numai. Problema creditului in valuta nu se limiteaza la nivelul Romaniei. Suntem pe undeva pe la mijloc, sunt tari care trec si prin experiente mult mai grele in acest domeniu, tari din est, decat cele prin care a trecut Romania", a spus Isarescu.

El a tinut sa precizeze ca mesajul conferintei privind creditarea in valuta nu reprezinta o neincredere in moneda nationala, prin reiterarea riscurilor valutare, ci mai degraba de incredere.

"Fac aceasta precizare cu atat mai mult cu cat in perioada actuala evolutiile de pe piata valutara au reinflamat pasiunile, abordarile emotionale, si sa nu cumva sa se inteleaga ca noi vorbind despre limite prudentiale, nu administrative, in ceea ce priveste creditarea in valuta nu avem incredere in leu. Dimpotriva, vrem sa transmitem un semnal de incredere in moneda nationala", a adaugat oficialul BNR.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a aratat ca problematica finantarii in valuta se afla pe agenda europeana, iar o abordare unitara, care sa includa si tarile de origine ale bancilor-mama ar putea fi mult mai eficienta.

Popa este adeptul unei restrictionari axate pe debitorii care nu au venituri in moneda in care se imprumuta, recunoscand totodata ca economisirea interna nu este suficient de dezvoltata pentru a permite o creditare sustinuta in mponeda nationala.

"Trebuie sa privim drept utila o anumita prezenta a creditului in valuta. (...) Trebuie sa ne concentram pe economisirea interna, prin eliminarea tuturor barierelor care pot llimita aceasta economisirea", a adaugat Popa.

Viceguvernatorul BNR se asteapta ca, pe langa prudenta mai mare a firmelor si gospodariilor, bancile sa se adreseze in primul rand sectorului corporativ productiv si prin credite in lei.

"Conditia era ca aceste credite sa duca si in investitii, la fel investitiile straine directe, nu doar imobiliare si bunuri de consum, cum partial s-a intamplat si in Romania", a continuat Popa, vorbind despre creditarea in valuta din tarile europei centrale si de est.

#isarescu popa creditare valuta lei , #stiri Mugur Isarescu