Isarescu: Nu este exclus ca investitorii sa trateze Romania nediferentiat de zona

Joi, 26 Februarie 2009, ora 15:33
1899 citiri
Isarescu: Nu este exclus ca investitorii sa trateze Romania nediferentiat de zona

Nu poate fi exclus scenariul in care, desi autoritatile romane fac tot ceea ce trebuie, investitorii straini sa nu reactioneze pozitiv si sa trateze Romania nediferentiat fata de vecinii sai, desi exista premisele ca investitorii sa prefere sa investeasca in Romania, a declarat guvernatorul BNR.

"Constientizarea acestei posibilitati nu trebuie sa duca insa la defetism si la abandonarea masurilor de ajustare atat de necesare", se arata in discursul guvernatorului Mugur Isarescu, sustinut la Cluj.

Seful bancii centrale a aratat ca, pentru restabilirea increderii investitorilor straini in economia romaneasca sunt esentiale o serie de masuri ale Executivului.

"Guvernul ar trebui sa evite o abordare emotionala a crizei sub presiunea sindicatelor si patronatelor, care ar duce la adoptarea unor masuri de stimulare a cererii interne, complicand aducerea deficitului de cont curent la un nivel sustenabil. Numai o concentrare a combinatiei de politici macroeconomice pe procesul de ajustare a dezechilibrului extern (deficitul de cont curent) si a celui intern (deficitul bugetar) poate duce la sustinerea unei aterizari line a economiei si la ameliorarea perceptiei investitorilor straini", spune Isarescu.

"Politica salariala trebuie intarita semnificativ, incluzand componenta sporurilor" Guvernatorul a amintit ca printre masurile necesare restabilirii fluxurilor de capital strain se numara "o intarire semnificativa a politicii fiscale si a celei salariale (in sens larg, cuprinzand sporurile si premiile de natura cvasisalariala)".

"In acest sens, bugetul pe 2009, recent aprobat, constituie un prim pas laudabil, in special datorita alocarii unor fonduri relative ridicate pentru investitii care au potentialul de a crea "spilover effects" asupra celorlalte sectoare din economie. Pe masura transpunerii sale in practica, se va crea posibilitatea relaxarii treptate a politicii monetare", mai subliniaza Isarescu.

In plus fata de aceasta, "guvernul mai poate contribui la ameliorarea perceptiei investitorilor straini prin masuri precum imbunatatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si inlocuirea astfel, intr-o anumita masura, a finantarii externe private cu finantare externa publica sau prin crearea de noi locuri de munca in domenii insuficient valorificate (infrastructura, turism, agroalimentar), care sa preia, treptat, rolul de motor al cresterii economice".

Guvernatorul bancii centrale a subliniat ca "in general, incheierea unor acorduri de finantare cu organisme internationale, incepand cu Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii, care sa compenseze diminuarea sensibila a intrarilor de capital privat este binevenita".

"Daca toti acesti pasi vor fi urmati, exista o inalta probabilitate ca investitorii sa-si amelioreze perceptia privitoare la Romania si sa prefere sa investeasca aici decat in 6 alte tari din zona Europei Centrale sau de Est. Probabilitatea inalta nu echivaleaza insa cu certitudinea: nu poate fi exclus scenariul in care, desi autoritatile romane fac tot ceea ce trebuie, investitorii straini sa nu reactioneze pozitiv si sa trateze Romania nediferentiat fata de vecinii sai", a completat Isarescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#isarescu, # investitori, # romania, # finantare, # politica salariala , #stiri Mugur Isarescu