Isarescu: Ne-ar fi fost mult mai usor sa combatem criza cu un buget excedentar in ultimii 2 ani

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 17:28
1401 citiri
Isarescu: Ne-ar fi fost mult mai usor sa combatem criza cu un buget excedentar in ultimii 2 ani

Romaniei i-ar fi fost mult mai usor in prezent sa combata criza daca "bugetul ar fi avut surplus in ultimii doi anii premergatori crizei", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Cred ca trebuie invatata lectia ca mentinerea de deficite bugetare mari atunci cand economia creste nu se poate termina cu succes. Astazi ne-ar fi fost mult mai usor sa combatem criza daca bugetul nostru ar fi avut surplus in ultimii doi ani premergatori crizei", a spus guvernatorul.

Deficitul bugetar s-a adancit anul trecut pana la 5,3% din PIB, calculat dupa standarde de contabilitate europene, in conditiile unei cresteri economice de 7,1%. In 2009, Guvernul estimeaza ca deficitul bugetar va fi de 4,6% din PIB, luand in calcul o prognoza de comprimare a economiei cu 4%.

"Astazi a devenit clar ca dorinta fireasca de a accelera convergenta reala trebuie echilibrata cu nevoia de a asigura sustenabilitatea procesului de convergenta. BNR a avertizat de multe ori despre faptul ca politica fiscala a fost pro-ciclica, adaugand la excesul cererii", a mai explicat Isarescu.

El a subliniat importanta evitarii dezechilibrelor macroeconomice si urmarii unei pante de crestere sustenabile sprijinita de un grad substantial de reforme structurale. "Principala provocare pentru Romania o constituie convergenta cu UE concomitent cu mentinerea stabilitatii macroeconomice.

In ultimii ani cresterea economica accelerata a fost posibila datorita utilizarii economiilor straine. Bancile au devenit dependente de finantarea externa, iar deficitul contului curent a depasit limitele de sustenabilitate, facand economia romaneasca vulnerabila", a mai spus guvernatorul.

Pe de alta parte, Isarescu a afirmat ca adoptarea euro nu se poate substitui politicilor de ajustare. "In fata crizei, volumul relativ mare al datoriilor straine private si volatilitatea crescuta a pietelor ii fac pe unii agenti economici sa creada ca adoptarea timpurie a euro poate sa inlocuiasca eforturile necesare de ajustare a politicilor. Dar acest lucru nu este posibil deoarece adoptarea euro astazi, inainte de parcurgerea pasilor principali ai convergentei cu UE, ar crea serioase probleme in viitor", a completat seful bancii centrale.

Isarescu a adaugat ca, realizarea politicii monetare de catre Banca Centrala Europeana (BCE), inainte ca Romania sa fie pregatita pentru aceasta schimbare, ar face ca, "la eventuale volatilitati relativ mari ale productiei si ale inflatiei sa nu mai avem cu ce instrumente sa raspundem".

Guvernatorul a amintit ca Romania isi mentine obiectivul de aderare la mecanismul ratelor de schimb, ERM-2, la 1 ianuarie 2012. "Dupa parcurgerea perioadei minime obligatorii de doi ani in interiorul acestui mecanism, decizia comuna privind intrarea in eurozona va fi luata candva in 2014, cu efect (probabil) de la 1 ianuarie 2015. Trebuie mentionat faptul ca acest calendar este cel luat in calcul de majoritatea agentiilor de rating si a investitorilor straini, astfel ca o abatere semnificativa de la el (in sensul amanarii) ar fi perceputa negativ si penalizata", a mai precizat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#isarescu, # criza, # buget, # deficit, # zona euro, # aderare, # datorii , #stiri Mugur Isarescu