Isarescu: mesajul presedintelui se referea la detasarea bancilor fata de economie

Vineri, 06 August 2010, ora 12:38
1094 citiri
Isarescu: mesajul presedintelui se referea la detasarea bancilor fata de economie

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat vineri ca declaratia presedintelui Traian Basescu privind sectorul bancar se referea la un anumit tip de mesaj public, de detasare fata de situatia economica, descurajat si de oficialul bancii centrale, precizeaza Mediafax.

"Am inteles ca mesajul presedintelui se referea la un anumit fel de mesaj public, un fel de detasare fata de situatia economica din Romania, mesaj pe care si eu l-am descurajat.

In ceea ce priveste comportamentul prociclic al bancilor din 2007 - 2008, nu mai trebuie sa va repet pozitia BNR, v-am plictisit cu aceasta", a spus Isarescu, intrebat ce opinie are cu privire la declaratiile presedintelui despre sectorul bancar. 

El a mentionat ca bancile au un comportament normal atunci cand "dau umbrela cand e soare si o iau cand ploua".

"Comportamentul prociclic al bancilor este ceva normal. Comportamentul prociclic al Guvernului nu este ceva normal, a alimentat si mai mult prociclicitatea bancilor pentru ca pe anticipatii si proiectii de crestere foarte rapida a salariilor, bancile si-au facut calcule si au extins creditarea de consum", a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca aceasta situatie a contribuit la crearea unui deficit structural si mai mare si a afectat situatia fiscala.

"Probabil si guvernul roman va invata dupa acest eveniment nefericit. Acolo unde deciziile sunt politice, logica este politica si probabil de aceea si bancile centrale trebuie sa traga un semnal de alarma", a continuat Isarescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la TVR, ca in perioada 2007-2008 s-a inregistrat o crestere economica "bolnava", stimulata si de bancile "care acum tipa si dau lectii", si care arata o "obraznicie a celor care au dezechilibrat bugetul Romaniei".

Vezi raportul semestrial asupra inflatiei al BNR

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#banci, #economie, #isarescu, #presedinte , #stiri Mugur Isarescu