Isarescu: Leul s-a tolanit in intervalul 4,40-4,44 lei/euro o jumatate de an, insensibil la politica

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 14:07
3536 citiri
Isarescu: Leul s-a tolanit in intervalul 4,40-4,44 lei/euro o jumatate de an, insensibil la politica
Foto: Bancherul

Influenta cursului de schimb asupra preturilor s-a diminuat semnificativ in ultimii ani, iar de cel putin sase luni leul "s-a tolanit in intervalul 4,40 - 4,44 lei/euro" si a devenit "complet indiferent la declaratiile politice", chiar si intr-un an electoral, dupa ce, in urma cu mai multi ani, deprecierea leului avea un impact dublu in evolutia preturilor, comparativ cu aprecierea, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul Colocviilor de Politica Monetara.

"Cand cursul se deprecia, transmisia asupra inflatiei, asupra cresterii preturilor, era extrem de rapida. Cand se aprecia... Acum vreo sapte ani calculam o asimetrie de 1 la 2, deci deprecierea era dubla, ca impact, comparabil cu aprecierea. Frica de depreciere era dominanta in randul agentilor economici si, atunci, ei isi puneau marje mai mari ca sa se protejeze de depreciere. Asimetria s-a diminuat. Eu am remarcat-o! (...) Dupa un timp, s-a vazut ca directia leului nu este doar de depreciere. Sta tolanit leul in intervalul 4,40 - 4,44 lei/euro de aproape o jumatate de an, adica mai putin de 1%. A ignorat total anul electoral (...). S-a tolanit si mai tare din septembrie, a devenit si mai lenes, mai da din cand in cand din coada... Intrebarea este cat mai dureaza aceasta stare de insensibilitate, de ignorare a scenei politice. Inainte, in campania electorala, stateam cu ochii cat cepele sa vedem unde se duce", a explicat guvernatorul BNR.

El a precizat ca reducerea asimetriei dintre impactul asupra preturilor a devalorizarii leului si cel al aprecierii acestuia a fost constatata in urma unor cercetari profunde realizate de echipa de politica monetara a Bancii Nationale.

Isarescu sustine transparenta

In opinia guvernatorului BNR, este important ca banca centrala sa ofere mai multa transparenta, sa demonstreze ca metodele sale se bazeaza pe cercetare, pentru cresterea credibilitatii, avand in vedere ca, desi Romania indeplineste toate criteriile de adoptare a monedei unice europene, "nimeni nu ne crede".

"Traim in sentimentul acesta ciudat ca am ajuns, din cele cinci tari, sa fim singura tara care indeplineste toate cele cinci criterii de la Maastricht - ma, da' toate - de aderare la zona euro, iar pe scorul cu 12 indicatori doar cu pozitia investitionala neta suntem pe depasire, dar acolo sunt toate tarile, pentru ca s-a schimbat paradigma: inainte era bine sa ai intrari de capital, iar acum daca sunt prea mari... Si, uitati-va, ca nu crede nimeni! Asta inseamna ca trecutul nostru a fost cu suisuri si coborasuri si e normal sa ai probleme de credibilitate", a explicat guvernatorul BNR.

Romania a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca tinta pentru aderarea la zona euro, tinta initiala fiind 2015.

#isarescu leu, #curs leu isarescu , #stiri Mugur Isarescu