Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Intr-o tara care a suferit in anii '80, datoria devine un fel de bau-bau

Isarescu: Intr-o tara care a suferit in anii '80, datoria devine un fel de bau-bau


Romanii trebuie sa constientizeze ca o parte din datoria externa a Romaniei, de 90 de miliarde de euro, a fost alimentata de populatie, prin credite sau masini luate in leasing, afirma guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Cand vorbim de credit, v-as ruga din toata inima sa spuneti cetatenilor ca atunci cand s-a luat un credit s-a creat un debit, pentru ca atunci cand se ajunge la datorie parca a facut-o Dumnezeu. Intr-o tara care a suferit atat de mult in anii '80, datoria devine un fel de bau-bau", a spus Isarescu.

El a aratat ca si populatia trebuie sa constientizeze ca este responsabila intr-o masura importanta pentru datoria externe a Romaniei din prezent.

"O parte din datoria de 90 si ceva de miliarde de euro, o parte de 20 miliarde este publica. Suparare mare. (... ) Da cele cateva milioane de masini luate in leasing nu sunt credit si in partea cealalta nu sunt debit?", a afirmat Isarescu.

El a aratat ca firmele au datorii care cumuleaza 30 de miliarde de euro, iar restul revine bancilor.

"Unii dintre noi isi amintesc cum in anii '70, dupa zece ani de prosperitate au venit zece ani in care ne-am platit datoria. A fost o crima economica. Solutia Romaniei este sa avem o datorie pe care s-o putem gestiona", a mai spus Isarescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1031 ori