Isarescu: Indexarea salariilor de doua ori pe an ar trebui sa devina istorie

Marti, 28 Noiembrie 2006, ora 05:10
982 citiri

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a criticat, luni, deciziile de saptamana trecuta ale guvernului prin care a aprobat, pentru 2007 si 2008, indexarea salariilor de doua ori pe an pentru salariatii din educatie si sanatate, in conditiile unei inflatii cu o singura cifra."Mi se pare neserios sa indexezi salariile de doua ori pe an intr-o tara cu inflatie cu o singura cifra. Problema, in Romania, este ca opiniei publice i se pare normal sa ai indexari de doua ori pe an, in acelasi timp in care leul se apreciaza. Astfel, vedem indexari de 15-20% pe an fara sa i se para cuiva anormal. Din pacate, dezbaterea publica nu ajunge acolo. Daca dorim inflatie scazuta, trebuie ca societatea romana sa accepte ca indexarile de doua ori pe an sa devina istorie", a spus Isarescu.

Guvernul Romaniei a aprobat, saptamana trecuta, cresterea medie a salariilor din sistemul de sanatate publica cu 44% in doi ani, respectiv in 2007 si 2008, prin indexarea de cate doua ori pe an, prima oara cu 10% si a doua oara cu 12%.

Tot saptamana trecuta, guvernul a fost de acord cu majorarea salariilor din invatamant cu 22%, in anul urmator, prin transferarea a 420 milioane lei de la cheltuieli de capital la fondul de salarii.

NewsIn