Isarescu: impozitarea din nou a muncii este gresita

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 16:12
5393 citiri
Isarescu: impozitarea din nou a muncii este gresita

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca tentatia de a impozita din nou munca este gresita, si ca o colectare de doar 30% din PIB nu poate transforma Romania intr-un stat social, iar Romania va iesi din recesiune doar prin constrangeri bugetare tari, relateaza NewsIn.

La nivelul impozitarii exista "o dihotomie, o ruptura extraordinara", si la nivelul incasarilor in PIB, toti analistii sustin ca 30% este foarte putin, spune Isarescu.

El a explicat ca analistii firmelor de rating, ai Uniunii sau ai Fondului neaga posibilitatea existentei unui stat social, asa cum se doreste a fi Romania, cu incasari la buget de numai 30% din PIB.

In plus, firmele se plang ca sunt supraimpozitate, iar statul n-are bani, explica Isarescu.

"Trebuie rezolvata chestiunea veniturilor. Banuim cu totii unde sunt raspunsurile: o buna parte din economia romaneasca nu este fiscalizata.

Fiscalizarea este extrem de concentrata pe munca. Exista tentatia sa impozitezi din nou munca: bineinteles ca o descurajezi", a mai spus Isarescu.

El a adaugat ca o greseala in politica fiscala a constat in exceptarea unor categorii de impozitare: propunerile de impozit pe venituri suplimentare, cum a fost, de exemplu, cea de impozitare a pamantului de acum zece ani, au fost evitate permanent, an de an.

"Decizia este politica, dar daca nu discutam, la ce ne putem astepta?

Impozitarea muncii, marirea contributiilor sociale cred ca ar mari deficitul in continuare la bugetul asigurarilor sociale, va avea rolul de a micsora aceste venituri.

Si atunci ajungi in impas. Serviciul datoriei publice incepe din nou sa creasca, iar cum nimeni nu vrea sa taie din cheltuieli, situatia nu se poate rezolva decat prin conflicte, tensiuni sociale", a atras atentia guvernatorul BNR.

Revendind asupra rolului imprumuturilor internatioanle, Isarescu a explicat ca nu este de acord cu afirmatiile consilierului sau Lucian Croitoru, potrivit caruia FMI a salvat Romania de la colaps.

"Evit sa spun ca FMI-ul ne-a salvat ca stat. Nu e adevarat. Suntem membri, suntem parteneri", a afirmat Isarescu. "Dupa 1990, Fondul s-a ocupat de reforme structurale si a parut ca un baiat rau, care impinge la reforme dure.

Or, in prezentul acord, revine la rolul istoric... FMI a fost creat pentru a finanta balantele de plati", a explicat Isarescu.

Guvernatorul sustine ca rolul Fondului a fost sa ajute Romania in acoperirea datoriei, in principal de sorginte privata.

"A fost o problema cu datoria privata, extrem de mare in perioada 2005-09, o buna parte din ea a aparut la bancile comerciale, si cand o datorie privata nu este bine condusa, devine o problema publica.

Acesta ar fi diagnosticul pentru Romania", spune Isarescu.

"Fondul si-a facut datoria. Trebuia sa ne facem si noi datoria pe plan intern - deficitul structural in 2007 trebuia sa fie de numai 1%, dar era 5-6%, insa era pe o crestere economica exagerata".

"FMI nu vine sa salveze Romania, ci vine sa-si faca datoria", a explicat guvernatorul.

"Nu este vorba ca Fondul a fost generos cu noi - n-a fost deloc generos", a mai spus guvernatorul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurari, #buget, #deficit, #isarescu, #sociale , #stiri Mugur Isarescu