Isarescu: impingem bancile spre creditare

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 23:02
1516 citiri
Isarescu: impingem bancile spre creditare

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca Banca Nationala a Romaniei a incercat anul trecut sa stimuleze cresterea economica prin reducerea dobanzii de politica monetara, insa bancile nu au redus la randul lor dobanzile, informeaza Newsin.

"Anul trecut am incercat noi, prin politica monetara, sa stimulam cresterea economica. Am redus dobanzile, uneori chiar perseverent, pana la acea majorare de TVA, pentru a avea o politica monetara anticiclica, menita sa stimuleze economia.

Bancile nu au crezut. Si am ajuns in situatia in care noi reduceam dobanzile, ei nu. Aveau o motivatie a lor", a declarat Isarescu intr-un interviu acordat The Monney Channel.

Guvernatorul BNR a mentionat ca banca centrala lasa un exces de lichiditate in piata pentru a impinge bancile spre creditare.

"In definitiv, noi puteam sa facem foarte multe. Si acum facem. Probabil ca nu realizati cat de mult facem, in sensul ca lasam acest exces de lichiditate si impingem bancile spre creditare.

Suntem aproape la o limita a prudentei din punct de vedere al unei banci centrale. Cu toate acestea, creditarea nu vrea sa porneasca pentru ca are si ea legitatile ei", a spus Isarescu. 

#mugur isarescu, #lichiditate, #creditare, #banci, #dobanda, #bnr , #stiri Mugur Isarescu