Isarescu este impotriva inghetarii preturilor la carburanti

Joi, 05 Mai 2011, ora 14:56
1712 citiri
Isarescu este impotriva inghetarii preturilor la carburanti

Inghetarea preturilor la carburanti nu este o masura benefica intrucat dupa expirarea perioadei de restrictionare efectele sunt mult mai ample, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand ca o astfel de masura ar duce la cresterea traficului de frontiera, informeaza Mediafax.

"Nu sunt de partea masurilor de inghetare a preturilor, chiar si in situatiii exceptionale, pentru ca stiu din istorie ca au creat un confort pe termen scurt, dar dupa ce s-au incheiat fractura a fost si mai mare.

In acest conditii nu pot sa sustin o astfel de masura", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR afirma ca, daca va exista o decizie la nivelul Uniunii Europene, Romania o va adopta, "cu retinerile de rigoare".

"Altminteri, daca suntem intr-o uniune in care toata lumea trece granita, o ruptura fata de restul pietelor nu face altceva decat sa aduca bani pentru niste speculatori", a adaugat Isarescu.

Premierul Emil Boc a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze, impreuna cu Departamentul pentru Afaceri Europene, daca preturile la carburanti pot fi inghetate in Romania in baza unei legi care prevede o astfel de masura in cazuri exceptionale, dar care este adoptata inaintea aderarii la UE.

Ulterior, directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe, a declarat ca legislatia romaneasca permite inghetarea preturilor, desi nu exista niciun precedent de acest gen intr-o piata libera, iar o astfel de masura are caracter temporar si consecinte ulterioare.

Potrivit Institutului National de Statistica, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.

De la inceputul acestui an companiile petroliere au scumpit carburantii de mai multe ori, unele sortimente depasind pragul de sase lei/litru.

Oficialul BNR sustine ca pretul combustibililor nu va mai creste semnificativ in acest an, dar va contribui cu aproape un punct procentual la inflatia de la sfarsitul lui 2011, estimata in prezent la 5,1%. Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL. 

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#carburanti, #guvernatorul bnr, #inghetare preturi carburanti, #inghetarea preturilor, #mugur isarescu, #pret benzina, #scumpire benzina , #stiri Mugur Isarescu